Informácia o postupe obstarávania nového územného plánu mesta Fiľakovo

Mesto Fiľakovo obstaráva nový územný plán s cieľom získať územnoplánovací dokument, ktorý komplexne rieši územný rozvoj celého katastrálneho územia mesta a po schválení sa stane záväzným dokumentom pre mesto, obyvateľov obce a ostatných účastníkov procesu povoľovania a realizácie plánovaných zámerov územného rozvoja. Povinnosť mať aktuálny a platný územný plán vyplýva z § 11 ods. 2 stavebného zákona, ktorý stanovuje mať územný plán obci s počtom obyvateľov nad 2 000.

Územným plánovaním sa sústavne a komplexne rieši priestorové usporiadanie a funkčné využívanie územia, určujú sa jeho zásady, navrhuje sa vecná a časová koordinácia činností ovplyvňujúcich životné prostredie, ekologickú stabilitu, kultúrno-historické hodnoty územia, územný rozvoj a tvorbu krajiny v súlade s princípmi trvalo udržateľného rozvoja. Územné plánovanie utvára predpoklady pre trvalý súlad všetkých činností v území s osobitným zreteľom na starostlivosť o životné prostredie, dosiahnutie ekologickej rovnováhy a zabezpečenia trvalo udržateľného rozvoja, pre šetrné využívanie prírodných zdrojov a pre zachovanie prírodných, civilizačných a kultúrnych hodnôt. Cieľom územného plánovania je prostredníctvom sústavného a komplexného riešenia priestorového usporiadania územia a funkčného využitia územia vytvárať predpoklady trvalo udržateľného rozvoja. Územným plánovaním sa vo verejnom záujme určuje hospodárne využitie zastavaného územia a chráni nezastavané územie. Orgány územného plánovania premietajú konkrétne zámery do územia a koordinujú verejné záujmy.

Územný plán obsahuje a poskytuje dôležité informácie pre všetkých aktérov investične vstupujúcich do územia. Týmito aktérmi sú prevažne individuálni stavebníci a súkromný sektor, avšak napríklad v oblasti dopravnej infraštruktúry je najvýznamnejším investorom regionálna samospráva a štát.

Územný plán je tiež podmienkou získania finančnej podpory na rozvojové procesy a poskytuje isté záruky pre investičné činnosti. Z dôvodu požiadavky efektívneho využitia zdrojov býva možnosť získania dotácií a grantov podmieňovaná existenciou územného plánu a hlavne obsiahnutím daných zámerov v ňom. Táto podmienka sa uplatňuje najmä v prípade fondov EÚ, vývoj však smeruje k tomu, že v budúcnosti sa bude vzťahovať aj na príspevky zo štátneho rozpočtu.

Územný plán priťahuje súkromné investície, a teda aj vo vzťahu k potenciálnym investorom je spracovaný územný plán signálom, že to samospráva to so svojím rozvojom „myslí vážne“. Navyše, investičný vstup do územia s jasne stanovenými pravidlami, ktoré môže garantovať len územný plán, sa spája s omnoho menším rizikom.

Bez územného plánu je rozvoj nekoncepčný a zložitý. Rozvoj prakticky nie je možný, a to nielen v rámci regiónov, ale hlavne v mestách a vo väčších obciach, ktorým spracovanie územného plánu nariaďuje zákon. Nahrádzanie plánu územným rozhodovaním je administratívne náročné a už vôbec nemožno pri použití tohto postupu hovoriť o koncepčnom a efektívnom využívaní územia. Takto sa ľahko môže stať, že pozemky v atraktívnej polohe sa krátkozrakým rozhodnutím využijú na nevhodné účely a stavby, ktoré budú hyzdiť prostredie alebo brániť ďalšiemu rozvoju.

Doteraz realizované etapy obstarania územného plánu mesta Fiľakovo

Výber  dodávateľov
Mesto v súlade so zákonom č. 343/2015 Z. z. o verejnom obstarávaní realizovalo výber dodávateľov pre spracovanie a obstaranie územného plánu:

Prípravné práce
V tejto etape obce v spolupráci s osobou s odbornou spôsobilosťou oslovila všetky dotknuté orgány, dotknuté obce, dotknutý samosprávny kraj  a verejnosť o zaslanie podkladov do nového územného plánu obce.
Táto etapa sa verejne neprerokováva s verejnosťou a dotknutými orgánmi.

Kontrolný deň na prípravné práce za účasti OSO na obstarávanie ÚPD, OSO na spracovanie ÚPN, odborní zamestnanci z MsÚ Fiľakovo, oddelenia výstavby, ŽP a SR:
relizácia 24.02.2023

Najbližšie plánované aktivity