Mesto Fiľakovo je zriaďovateľom nasledovných materských škôl zaradených v sieti škôl a školských zariadení Slovenskej republiky:

  1. Materská škola - Óvoda, Daxnerova 15, 986 01 Fiľakovo,
  2. Materská škola - Óvoda, Štúrova1, 986 01 Fiľakovo

Týmto oznámením sa určuje miesto a termín podávania žiadostí o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie pre školský rok 2022/2023.

Žiadosti na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Fiľakovo pre školský rok 2022/2023 sa predkladajú v jednotlivých materských školách nasledovne:

MŠ - Óvoda, Daxnerova 15, Fiľakovo
web: daxnerova.webnode.sk
Prihláška: od 2. mája - 31. mája 2022
Podáva sa 1 prihláška resp. žiadosť

MŠ - Óvoda, Štúrova 1, Fiľakovo
web: materskaskola-ovoda.webnode.sk
Prihláška: od 2. mája - 31. mája 2022
Podáva sa 1 prihláška resp. žiadosť

(Bližšie informácie k žiadostiam a tlačivám nájdete na webovom sídle materskej školy.)
Týmto oznámením sa zároveň odporúča spádové územie materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Fiľakovo pre školský rok 2022/2023.

S účinnosťou od školského roku 2021/2022 bude absolvovanie predprimárneho vzdelávania v materskej škole povinné pre všetky deti, ktoré dosiahnu 5 rokov do 31.08.

Povinné predprimárne vzdelávanie v materskej škole trvá jeden školský rok. Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roka veku nedosiahlo školskú spôsobilosť, riaditeľka materskej školy rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole na základe písomného súhlasu príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a s informovaným súhlasom zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia.  Ak dieťa ani po pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole nedosiahlo školskú spôsobilosť, začne najneskôr 1. septembra, ktorý nasleduje po dni, v ktorom dieťa dovŕšilo siedmy rok veku, plniť povinnú školskú dochádzku v základnej škole.

Len deti, pre ktoré bude predprimárne vzdelávanie povinné, sa budú prednostne prijímať do MŠ podľa trvalého bydliska (§59a zákona č. 245/2008 Z. z.). Ostatné deti sa budú prijímať bez ohľadu na miesto ich trvalého bydliska.

Dieťa bude môcť povinné predprimárne vzdelávanie plniť aj formou individuálneho (predprimárneho) vzdelávania, ktoré povoľuje riaditeľ kmeňovej materskej školy dieťaťu, ktorého:

O individuálne vzdelávanie svojho dieťaťa bude môcť zákonný zástupca dieťaťa alebo zástupca zariadenia požiadať riaditeľku materskej školy podľa § 28b školského zákona, až po jeho prijatí do danej materskej školy, ktorá bude kmeňovou materskou školou pre dieťa v individuálnom vzdelávaní.

Dieťa oslobodené od povinnosti dochádzať do materskej školy zo zdravotných dôvodov podľa § 28a ods. 6 zákona č. 245/2008/2003 Z. z. sa nebude vzdelávať vôbec, až do pominutia dôvodov, pre ktoré došlo k oslobodeniu od povinnosti dochádzať do materskej školy.
Naproti tomu dieťa, ktoré bude mať povolené individuálne vzdelávanie zo zdravotných dôvodov podľa § 28b ods. 2 písm. a) zákona č. 245/2008 Z. z. sa bude vzdelávať doma.
Takémuto dieťaťu bude zabezpečovať vzdelávanie kmeňová materská škola, ktorá mu tento spôsob plnenia povinného predprimárneho vzdelávania povolila, a to najmenej v rozsahu dve hodiny týždenne v domácom prostredí dieťaťa.

Pokiaľ pôjde o dieťa, pre ktoré bude predprimárne vzdelávanie povinné (od školského roku 2021/2022), vo vzťahu k takémuto dieťaťu nebude možné požiadať o prerušení dochádzky do materskej školy.

Podľa § 59a ods. 5 školského zákona „povinné predprimárne vzdelávanie plní dieťa formou pravidelného denného dochádzania v pracovných dňoch v rozsahu najmenej štyri hodiny denne.


Odporúčané spádové územia

Pre Materskú školu - Óvoda, Daxnerova 15, 986 01 Fiľakovo je spádom územie mesta zahrňujúce ulice: Baštová, Bernolákova, B. Bartóka, B. S. Timravy, Cebriánova, Daxnerova, Družstevná, Egreš, Farská lúka, Fialková, Gemerská ,Hlavná, J. Kalinčiaka, J. Kráľa, Jesenského, Jilemnického, Jókaiho, Kvetná, L.N. Tolstého, Lučenská, Mlynská, Moyzesova, Odborárska, Podhradská, Puškinova, Ružová, Smetanova, Čajkovského, SNP, Šávoľská cesta, Švermova, Tehelná, Tichá, Továrenská, Tulipánová, Úzka, Viničná.

Pre Materskú školu - Óvoda, Štúrova 1, 986 01 Fiľakovo je spádom územie mesta zahrňujúce ulice: 29. augusta, Biskupická, B. Němcovej Československej armády, Gorkého, Hollého, Hviezdoslavova, I. Madácha, Jána Bottu, Jánošíkova, Kalajová , Koháryho námestie, Kpt. Nálepku, Kukučínova, Malá, Malocintorínska, 1. mája, Mládežnícka, Mocsáryho, Námestie padlých hrdinov, Námestie slobody, Obrancov mieru, Parková, Partizánska, Poľná, Radničná, Rázusova, Sládkovičova, Školská, Športová, Štúrova, Tajovského, Trhová, Viliama Hulitu, Vajanského, Záhradnícka, Železničná.