Poskytovanie príspevku za ubytovanie osôb s udeleným štatútom dočasného útočiska upravuje nariadenie vlády účinné od 31. marca. Tento príspevok budú ubytovateľom vyplácať samosprávy z prostriedkov poukázaných z ministerstva vnútra. Príspevok   sa poskytuje do 30. júna, a to vo výške 7 eur/noc za odídenca staršieho ako 15 rokov a 3,50 eur/noc za odídenca – dieťa do 15 rokov. K výplate príspevku prenajímateľovi (v hotovosti alebo na účet) dôjde až po tom, ako obec dostane finančné prostriedky od ministerstva vnútra.

Na príspevok za ubytovanie majú nárok osoby a subjekty, ktoré neposkytujú ubytovanie na základe živnostenského oprávnenia a sú vlastníkmi danej nehnuteľnosti na liste vlastníctva:

Základnou podmienkou pre získanie príspevku je uzavretie zmluvy o poskytnutí ubytovania medzi majiteľom nehnuteľnosti a odídencom so štatútom dočasného útočiska. Odporúčame vyhotoviť 3 rovnopisy zmluvy (1 ostáva poskytovateľovi, 1 odídencovi a 1 sa odovzdá obci).

Postup pre uplatnenie príspevku:

Vzory všetkých zmlúv a výkazov sú dostupné na stránke minv.sk alebo na filakovo.sk - Dokumenty na stiahnutie [ZIP, 1 MB]