Medzinárodná porota vybrala Fiľakovo spomedzi troch nominovaných miest a obcí. Mesto má po dnešnom (8.12.) večeri na konte cenu Roma Spirit 2021 v kategórii samospráv. Výsledky boli vyhlásené počas galavečera v televízii Dvojka (RTVS).

Samospráve pridelili cenu za jej „efektívne prístupy v riešení výziev rómskych komunít, dlhodobú prácu s najväčšou integrovanou rómskou komunitou na Slovensku a aktívne zapájanie sa do aktivít zameraných na znižovanie nezamestnanosti v regióne. Osobitne za inovatívne riešenia bytovej politiky, bezpečnosti a spolunažívania všetkých obyvateľov.“

Projekt Roma Spirit na Slovensku prebieha od roku 2009 a je zameraný na prezentáciu pozitívnych prínosov v prospech rómskeho etnika a ocenenie aktívnej snahy zlepšovať životné podmienky a plnohodnotne a dôstojne integrovať rómsku menšinu. Vyhlasovateľmi 13. ročníka Roma Spirit boli Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) a Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC). Záštitu nad podujatím prevzala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová a verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.