Fiľakovčanov čaká v tomto roku zvyšovanie poplatkov. Vedenie mesta navýšilo najvýraznejšie poplatok za odvoz komunálneho odpadu. Dôvodom je drahšie skládkovanie i zistenie Najvyššieho kontrolného úradu SR. Zvyšovaniu sa nevyhli ani dane za nehnuteľnosti. Najviac zasiahne veľké firmy.

Za odvoz odpadu si priplatíme

Vo Fiľakove sa poplatky za odvoz komunálneho odpadu nezvyšovali posledných šesť rokov. Doposiaľ platili obyvatelia na osobu 19,40 eur ročne. Po novom budú platiť 27 eur. Podľa primátora Attilu Agócsa vedenie mesta nemalo na výber. „Najvyšší kontrolný úrad dospel k záveru, že mesto prispieva na odvoz odpadu za obyvateľov priveľa. Odvoz by si mali ľudia hradiť v plnej výške,“ vysvetlil jeden z dôvodov s tým, že pokiaľ by si hradili obyvatelia odvoz sami, platili by ročne 34 eur. „To je však, podľa nás, z hľadiska životnej úrovne našich obyvateľov, priveľa. Preto sme poplatky zvýšili na 27 eur a zvyšok budeme ako mesto dotovať ľuďom naďalej.“ Ako ďalej pokračoval, druhým podstatným dôvodom ich rozhodnutia bolo výrazné navýšenie poplatkov za skládkovanie zo strany štátu. Týmto krokom chce podnecovať ľudí k aktívnejšiemu separovaniu, v ktorom je Slovensko na chvoste Európy. „Poplatky za skládkovanie budú globálne rásť z roka na rok. Pokiaľ by však podiel separovaného odpadu narastal, a tým sa objem komunálneho znižoval, vedeli by sme tento trend aspoň pribrzdiť,“ vysvetlil primátor. Fiľakovo nemá vlastnú skládku, odpad vyváža do Lučenca, kde sa poplatky za uloženie zvýšili tiež. „V mestách ako je Lučenec, kde majú skládku, vedia udržať poplatky nižšie, lebo zo skládkovania majú príjmy. Skládka v meste však má, podľa mňa, viac negatív ako pozitív, preto som rád, že my ju nemáme,“ dodal.

Zvýšenie daní postihne najmä veľké firmy

Porastie aj daň z nehnuteľnosti. Podľa vedúceho oddelenia ekonomiky a majetku mesta Zoltána Vargu sa pri fyzických osobách zvýši od 36 do 50 percent a pri podnikateľoch až o 98 percent. „Na prvé počutie to znie drasticky, no bežných obyvateľov sa to výrazne nedotkne. Napríklad, majiteľ klasického rodinného domu so záhradou zaplatí ročne viac o 8 eur, majiteľ trojizbového bytu zaplatí ročne viac o necelé tri eurá. Iné je to už pri veľkých firmách,“ povedal Varga. Podľa primátora malo mesto doposiaľ extrémne podhodnotené daňové sadzby pre podnikateľov. „Mali sme dva až trikrát nižšiu daň, ako je priemer Slovenska. Aj po stopercentnom navýšení budeme mať sadzbu daní stále výrazne nižšiu, ako napríklad o polovicu menšie mesto Poltár,“ dodal. Porastú tiež poplatky za prenosné garáže, čím chce mesto dosiahnuť postupné znižovanie ich počtu, najmä v blízkosti centra mesta.

Možnosti na zľavy z poplatkov pre vybrané skupiny obyvateľov, napríklad držiteľov preukazu ZŤP či pre dôchodcov nad 70 rokov, ostávajú podľa Vargu nezmenené.

Mesto chce peniaze zo zvýšenia daní z nehnuteľností využiť najmä na asfaltovanie miestnych komunikácií. „Ak si budú daňovníci riadne plniť svoje povinnosti, mohli by sme v tomto volebnom období vyasfaltovať kompletne minimálne 18 ďalších ulíc, od roku 2020 ročne za približne 240-tisíc eur,“ doplnil primátor.

Čo s neplatičmi?

V posledných rokoch sa zamestnancom mestského úradu podarilo eliminovať chyby evidencie poplatníkov a postupne sa zvýšila aj disciplína platenia poplatkov za odvoz komunálneho odpadu. Do mestskej kasy to ročne prináša o 10-tisíc eur viac. V tomto trende plánujú podľa Vargu pokračovať aj do budúcnosti.

Klaudia Kovácsová