26. marca pri príležitosti Svetového dňa divadla organizátori vo Fiľakove očakávajú rodiny do Mestského kultúrneho strediska, kde nezávislé divadelné zoskupenie Odivo predstaví rozprávku so živou hudbou s názvom O vlkovi, ktorý vypadol z knižky.

27. marec je svetovým dňom divadla, ktorý bol vyhlásený v roku 1961 Medzinárodným divadelným inštitútom (ITI) a oslavuje sa od roku 1962. Divadlo je zdrojom zábavy, inšpirácie, informácií, poskytuje príležitosť vzdelávať sa a má schopnosť zjednotiť mnoho rôznych kultúr a národov. Pri príležitosti oslavy tohto dňa sa organizujú divadelné akcie zamerané na propagáciu divadelného umenia.

Mestské kultúrne stredisko vo Fiľakove pozýva deň pred Svetovým dňom divadla tých najmenších, deti v predškolskom a mladšieho školského veku spolu so svojimi rodičmi, aby spoznali očarujúci svet divadla. Odivo pre nich pripravilo fascinujúci príbeh o hľadaní svojho miesta vo svete. V tejto výtvarne originálnej bábkovej inscenácii tvorcovia hravo a nápadito vedia mladé obecenstvo vlkovou púťou plnej dobrodružstiev, jeho túžbou niekam patriť. Stretne sa tu v jedinečnej kombinácii bábkarske umenie s pohybovým divadlom, performanciou, živou hudbou a silnou vizuálnou zložkou. Predstavenie určite milo poteší každého diváka.

Na podujatie Mestského kultúrneho strediska je možné zakúpiť zľavnené vstupenky v predpredaji: 3 € pre deti a 5 € dospelí, v deň predstavenia 4 € pre deti a 6 € dospelých.

Mestské kultúrne stredisko v roku 2023 pripravilo pre milovníkov divadla mnoho ďalších predstavení. V máji čaká divákov komédia Horúca sprcha v podaní Divadla komédie so Zuzanou Tlučkovou, Petrom Kočišom, Marcelom Ochránkom, Přemekom Boublíkom, Katarínou Ivankovou, Thomasom Puskailerom a Jakubom Lorencovičom. Do Fiľakova opäť zavíta aj obľúbené Divadlo Andreja Bagara, aby na jeseň tohto roku vystúpilo s dielom francúzskej autorskej dvojice Matthieu Delaporte a Alexandre de La Patellière s názvom Meno.

Jókaiho divadlo v Komárne navštívi naše mesto túto jeseň inscenáciou diela Istvána Örkénya s názvom Tóték (Tótovci). Svoj priestor dostanú i miestne ochotnícke divadlá. Zsákszínház pripravil inscenáciu diela Györgya Spiróa s názvom Kvarteto a publiku ho predstaví na jar tohto roku, kým študentský divadelný súbor Apropó predvedie s mládežníckou vynaliezavosťou spracovaný úryvok z diela Imreho Madácha Tragédia človeka, Falanster. Pre školy MsKS pripravilo 3. apríla predstavenie v anglickom jazyku s názvom Last Wish v podaní Divadelného centra. V lete  tých najmenších prekvapí Paramisi Társulat z Maďarska svojou interaktívnou hudobnou rozprávkou Traja muzikanti (A három muzsikus), hudobno-tanečným spracovaním rómskej ľudové rozprávky z južného Slovenska. V rámci letných podujatí a festivalov na deti čakajú ďalšie predstavenia ako rozprávkový koncert, chodúľové či bábkové divadlo. Celoročné divadelné podujatia sa realizujú aj s podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.

Cieľom svetového dňa divadla je zdôrazniť význam scénického umenia - v širšom zmysle kultúry samotnej. V tomto duchu ponúka svoje programy MsKS milovníkom divadla nielen pre tento významný deň, ale po celý rok.

Plagát - O vlkovi, ktorý vypadol z knižky