Mestské kultúrne stredisko vo Fiľakove organizuje už tradične v rámci Medzinárodného divadelného festivalu divadelné predstavenia počas celého roka.

V júni ako samostatné podujatie a v auguste ako program Palóckych dní a Dní mesta Fiľakovo boli záujemcom pripravené slovenské komédie v podaní bratislavských divadiel Štúdio L+S a GUnaGU. Diváci sa mohli tešiť na Kamilu Magálovú a Zdenu Studenkovú, či na Božidaru Turzonovovú, Darinu Abrahámovú a Moniku Horváthovú. V tomto roku sa v rámci série podujatí uskutočnili aj maďarské predstavenia divadiel Nézőművészeti Kft. a Örkény István Színház z Budapešti a národnostného OZ City Reboot z Komárna.

V novembri do Fiľakova zavíta Divadlo Thália z Košíc s hudobnou komédiou GROBIANI od Carla Goldoniho.

Hrajú: Attila Bocsárszky, Katalin Latócky/Lívia Varga, Lilla Dégner, Máté Madarász, Emőke Katalin Szabadi, Péter Nádasdi, Erik Ollé, Kornélia Nagy, Oszkár Illés, Márkó Rubóczki.

Réžia a javisková adaptácia: Attila Matusek.

Rodina v kríze! Tradičný model rodiny je v nebezpečenstve! Inštitúcia manželstva je v kríze! Rodové úlohy sa narušili! Kde sú ženské ženy a mužskí muži? Zle je! A podľa majstrovskej komédie Carla Goldoniho je zle najmenej 250 rokov!

Každý ukrýva nejaké tajomstvo. Každodenný boj mužov a žien. Vojnové polia generácií. Je sloboda obscénnosťou a otroctvo morálkou? Spolužitie ako teror, ale kto je obeťou a kto tyranom? V diskusii môže mať pravdu len jedna strana? Otázky a tvrdenia, ktoré sú rovnako platné a dôležité témy v chaoticko vyzerajúcom a zdanlivo hodnotovo kritickom období 21. storočia a aj v doznievajúcich karnevalových bežných dňoch Benátok 18. storočia. Karneval je obdobím nosenia masiek. Ale čo sa stane, ak niekto nosí masku po celý svoj život?

Autor hry, Carlo Goldoni (1707-1794) presmial a rozosmial celé napínavé storočie v dvoch jazykoch: taliančine a francúzštine. Je jedným z najhranejších divadelných autorov. Po veľkých starogréckych a latinských komediálnych autoroch a po Molièrovi, ktorý žil v predošlom storočí, objavoval nové zdroje humoru pre javiskové diela, ktoré odvtedy ostali prvkami aj moderných i najnovších komédií. Napísal viac ako 150 hier, väčšinou komédie. Okrem toho, že bol neustále plodným spisovateľom, bol aj režisérom a riaditeľom divadla. Zároveň bol od mladosti známym právnikom s dobrou povesťou. Charakterová komédia a situačná komédia - teda motívy so psychologickým obsahom aj frašky s nečakanými zvratmi – sú na jeho javisku stálymi hosťami.

Predstavenie Divadla Thália z Košíc sa uskutoční v maďarskom jazyku 12. novembra 2022 so začiatkom o 18.00 hod. v divadelnej sále Mestského kultúrneho strediska vo Fiľakove.

Predpredaj vstupeniek na predstavenie je možný aj online na webovej stránke kultúrneho strediska (www.kultura.filakovo.sk).

Podujatie podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín.

Plagát - Divadlo Thália - GROBIANI