Začala sa programová séria 31. Palóckych dní a Dní mesta Fiľakovo. Tento rok pozostáva z dvoch častí. Prvým podujatím tohtoročných Palóckych dní bolo XXVI. Medzinárodný Novohradský Folklórny Festival, ktorí sa konal 29. júla na hradnom nádvorí. Tradičné trojdňové oslavy Palóckych dní a Dní mesta začnú 12. augusta popoludní a trvajú do nedele 14. augusta.

Dňa 12. augusta festival začína s otvorením výstavy z tvorby Lédy Adely Vašovej v Mestskom vlastivednom múzeu. Poobedných hodinách priaznivcov divadla čaká predstavenie Riaditeľky zemegelu v podaní Divadla GunaGU. Podvečer spestrí chodúľový sprievod skupiny Tűzfészek Társulat, ktorý povedie návštevníkov od budovy MsKS ku hradnému areálu. Oficiálne otvorenie festivalu sa uskutoční na hradnom nádvorí. Záver dňa bude patriť koncertu maďarskej speváčky Rúzsa Magdolna na hradnom nádvorí.

V sobotu, 13. augusta oslavy pokračujú Fiľakovským jarmokom v Podhradskej ulici, Rodinným predpoludním a poobede koncertom Infinity Neoton Show na hradnom nádvorí i Dňom otvorených pivníc na Šávoľskej ceste. Večerným hudobným telesom tohto dňa bude známa košická kapela Peter Bič Project, ktorá nám urobí príjemnú atmosféru na hradnom nádvorí. Predkapelou skupiny bude asi hlavne pre okolie známa formácia Steve Misik & Co.

Posledný deň festivalu bude patriť kultúre i športu. V nedeľu, 14. augusta ráno sa uskutočnia slávnostné omše a procesia. Nebude chýbať ani majstrovský futbalový zápas, ktorí sa odohrá medzi tímami FTC Fiľakovo a MFK Snina. Po minuloročnom úspechu prechádzky mestom sa tento rok opäť vyberieme po stopách historických miest mesta. Témou prechádzky bude fiľakovské gymnázium, ktoré oslavuje 50. výročie slovenskej a 70. výročie maďarskej gymnaziálnej výučby vo Fiľakove. Interaktívnu prechádzku mestom bude sprevádzať lučenecká skupina Traditional Dixie Stompers, a to na trase Koháryho námestie – Mestské vlastivedné múzeum – Gymnázium, ktorá vedie až po hrad. Trojdňový festival ukončíme operetným predstavením divadla Rátonyi Róbert Színház pod názvom Sybill. Počas prestávky futbalového zápasu a operetného predstavenia sa uskutočnia slávnostné odovzdávania cien mesta.

Pestrá paleta kultúrno-spoločenských programov určite príjemne prekvapí každého návštevníka Fiľakova a okolia.

Vstupenky na divadelné predstavenie, koncerty a operetu si môžete kúpiť online na www.kultura.filakovo.sk stránke alebo osobne v Mestskom kultúrnom stredisku vo Fiľakove.

Podujatie Palócke dni a Dni mesta Fiľakovo organizuje Mestské kultúrne stredisko vo Fiľakove, Mesto Fiľakovo a partneri s podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín a Banskobystrického samosprávneho kraja.

Organizátori si vyhradzujú právo na zmenu programu!

Palócke dni a Dni mesta Fiľakovo - Program

Palócke dni a Dni mesta Fiľakovo - Divadlo GunaGU

Palócke dni a Dni mesta Fiľakovo - Rúzsa Magdolna

Palócke dni a Dni mesta Fiľakovo - Rodinné predpoludnie

Palócke dni a Dni mesta Fiľakovo - Infinity Neoton Show

Palócke dni a Dni mesta Fiľakovo - Peter Bič Project

Palócke dni a Dni mesta Fiľakovo - Po stopách Gymnázia

Palócke dni a Dni mesta Fiľakovo - Sybill