V sobotu 9. júla, týždeň po festivale UDVart pokračuje kultúrne leto vo Fiľakove ďalším podujatím. Cezhraničný hudobný festival LESNÁ HUDBA sa zrealizuje v mestskom parku so začiatkom o 10.00 hodine.

Štruktúra programov umožňuje predvedenie kultúry rôznych národností – v tomto roku sa okrem slovenskej a maďarskej predstaví aj hudobná kultúra Rómov a Židov – a rôzne formy umenia, ktoré poukazujú na význam prírody, ochranu životného prostredia a dôležitosť udržiavania kvality života. V zostave programov sa objavujú programové prvky, od koncertov vážnej hudby až po predstavenia rôznej ľudovej hudby a world music, ktoré dopĺňajú prednášky, prechádzky prírodou s odborným sprievodcom, terénna jazda na bicykloch, programy a hry pre deti, ochutnávky miestnych gastronomických špecialít, ukážky remeselníkov, fotografické výstavy a mnoho ďalších zaujímavostí.

V rámci koncertu klasickej hudby sa milovníci hudby môžu tešiť na hru Istvána a Zoltána Benedikfiho (klavír, husle a bubon), vystúpi Ženský spevácky zbor Melódia a predstaví sa trio husľovej virtuózky Barbory Botošovej. V rámci folklórneho programu účinkujú speváčky Detského folklórneho súboru Jánošík a záverečný koncert dňa odohrá formácia Cimbaliband z Maďarska.

Cieľom podujatia Lesná hudba je spájať klasické a ľudové umelecké hodnoty s potrebou ochrany prírody. Cyklisti sa môžu pridať k cyklotúre o 9.00 hodine, ktorá vedie 48,6 km dlhou trasou Šalgotarján - Fiľakovo - Šalgotarján. V parku nebudú chýbať aktivity súvisiace so životným prostredím, ako napr. prednáška o biodiverzite a udržateľnom obhospodarovaní lesov, či tímový rodinný zážitkový program s legendami a záhadami lesa a „ochutnávkou“ lesnej terapie. Okrem spomenutých programov návštevníkov čakajú aj remeselnícke dielne v spolupráci s tvorivými dielňami Motolla a Bábika, malý jarmok s prezentovaním miestnych výrobkov, vedená prechádzka v mestskom parku spojená s odborným výkladom ekológa Csabu Balázsa a lesného inžiniera Lajosa Szabóa, archeologická prednáška v Mestskom vlastivednom múzeu v podaní archeologičky Bianky Vozárovej a pre najmenších a ich rodičov rodinný koncert formácie Bolba Éva és a JAZZterlánc z Maďarska. Na mieste konania podujatia si návštevníci môžu pozrieť exteriérovú výstavu historických fotografií parku od fotografa Zoltána Schnelczera. Záujemcovia sa môžu oboznámiť aj s činnosťou a službami Novohrad–Nógrád Geoparku a Novohradského turistického informačného centra vo Fiľakove a tiež aj s produktami s udelenou značkou Regionálny produkt Novohrad. Organizátormi podujatia sú Nadácia Lesná hudba (Maďarsko) a Mestské kultúrne stredisko vo Fiľakove, partnermi sú Hradné múzeum vo Fiľakove, Verejnoprospešné služby a Novohrad–Nógrád Geopark. Podujatie sa realizuje s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.

Lesná hudba - plagát

Lesná hudba - program