Mestské kultúrne stredisko vo Fiľakove pripravilo na jesenné mesiace pre milovníkov divadla predstavenia v slovenskom a maďarskom jazyku. V rámci VIII. ročníka Medzinárodného divadelného festivalu sa v septembri divákom predstavila komédia Chlieb s maslom v podaní Divadla Kumšt Teatro. Na predstavení, ktoré bolo takmer vypredané, účinkovali Branislav Deák, Martin Mňahončák, Dominika Žiaranová a Juraj Loj.

V októbri zavíta do Fiľakova Jókaiho divadlo v Komárne s komédiou PRAH od Györgya Spiróa.

Jednou z postáv v hre je XÉNIA MOLNÁR, ktorú sme naposledy videli vo Fiľakove v roku 2016 v improvizačnej hre v podaní divadla Csavar, a roku 2015 hrala Jolán Sárbogárdi v hre Ibusár od Lajosa Nagya Parti–Ferenc Darvas. Má za sebou množstvo úloh v maďarských divadlách na Slovensku, ale sme ju mohli vidieť aj v slovenských filmoch (Kruté radosti, Marhuľový ostrov).

Partnerom Xénie Molnár v predstavení je ATTILA MOKOS, ktorý má za sebou množstvo úspešných divadelných resp. maďarských, slovenských a českých filmových úloh. Účinkoval  vo viacerých hrách maďarských režisérov, ako aj v hrách známeho slovenského herca a režiséra Martina Hubu. Zahral si vo filmoch ako Marhuľový ostrov, 7 dní hříchů či Učiteľka.

Režisérom komédie je Zsolt Anger, ktorý je aj známym divadelným hercom, účinkoval v mnohých filmoch a seriáloch. Pôsobí aj ako režisér a pravidelne dabuje.

Komédia Prah vyvoláva otázku: Čo by sa stalo, keby sme raz vyhrali prvú cenu v lotérii (alebo v Športke)? Dokážeme si predstaviť, čo by sme robili, keby nám spadli do lona 2 milióny eur? Tvárili by sme sa, že sa nič nestalo, a pekne potichu by sme si postupne usporadúvali svoj život, alebo by sme na druhý deň podali výpoveď všetko hodili za hlavu a začali úplne nový život?... Dvom účinkujúcim hry Prah, vidieckemu páru, bude dožičené toto nebeské požehnanie – alebo prekliatie. Šesťstopäť miliónov tristoštyridsaťtisíc forintov! Toľko dávajú za žreb... Ale čo sa dá kúpiť z toľkých peňazí? Chatu? Ostrov v Juhoške? Jazero? Možno... Ale stratené šťastie, istota všedných dní, to sotva. Dve postavy komédie stručne v priebehu hodiny a pol prebehnú svoj život, reorganizujú ho, a potom vrátia do pôvodných koľají. Doteraz boli presvedčení, že najväčšou prekážkou ich šťastného života je nedostatok peňazí... O niekoľko hodín si uvedomia, že sú aj horšie veci ako chudoba...

Jókaiho divadlo v Komárne uvedie komédiu Prah v maďarskom jazyku 23. októbra 2021 so začiatkom o 18.00 h v divadelnej sále Mestského kultúrneho strediska vo Fiľakove.

Predpredaj vstupeniek na predstavenie je možný aj online na webovej stránke kultúrneho strediska: www.kultura.filakovo.sk.

Podmienky vstupu sú stanovené aktuálne platným Covid-automatom. Podujatie sa uskutoční v režime OTP, teda sa musíte preukázať potvrdením o očkovaní, o prekonaní ochorenia alebo negatívnym výsledkom testu. Maximálny počet divákov bude 160 osôb (50 % kapacity divadelnej sály MsKS).

Séria divadelných predstavení sa vo Fiľakove stala tradičným podujatím. Tento rok v júli sa v rámci festivalu UDVart divákom predstavilo židovské divadlo Gólem z Budapešti s komédiou v maďarskom jazyku, a v rámci podujatia Palócke dni a Dni mesta si obecenstvo mohlo pozrieť bezplatné predstavenie Radošinského naivného divadla. Letné divadielkovanie zároveň ponúklo slovenské, maďarské a rómske detské predstavenia v rámci Mestského dňa detí a detského programu podujatia Palócke dni a Dni mesta. VIII. Medzinárodný divadelný festival a Letné divadielkovanie podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín, predstavenie Radošinského naivného divadla podporil Fond malých projektov Interreg V-A Slovensko-Maďarsko.

Jókaiho Divadlo v Komárne - Prah