Po ročnej prestávke sa opäť usporiadajú obľúbené Fiľakovské hradné hry, ktoré majú v meste už viac ako dvadsaťročnú tradíciu. Hlavným organizátorom XXI. ročníka je Hradné múzeum, ako sme si mohli zvyknúť už posledných päť rokov.

Dvojdňové podujatie sa tentokrát vzhľadom na pandemickú situáciu organizačne rozdelilo na dve etapy. Tá prvá prebehla už 13. júna v réžií OZ Fiľakovskí vlci, kedy sa uskutočnila XV. Medzinárodná súťaž v historickej lukostreľbe, kým samotný historický program sa uskutoční 19. septembra 2021. Program je každým rokom tematicky odlišne inscenovaný, aby zaujal vždy niečím novým. Počas archeologických výskumov hradného kopca a jeho okolia sa zistilo, že toto územie bolo obývané už od praveku. Cieľom organizátorov je predstaviť dávno minulé obdobia, aby návštevníci získali prehľad aj o staršej histórii mesta. Tohtoročné hradné hry poskytnú prierez dejinami Fiľakova a okolia, pričom s ohľadom  na rozsiahlosť témy je naplánované aj jej ďalšie pokračovanie. V prvej fáze bude predstavené obdobie od eneolitu po vrcholný stredovek, kým ďalšie obdobie – od neskorého stredoveku po druhú svetovú vojnu - bude prezentované v rámci nasledujúceho ročníka hradných hier. Hlavný program sa usporiada v poobedňajších a večerných hodinách. Podujatie zaháji detský program, ktorý bude zahŕňať divadelné predstavenie s prehľadom dejín územia Uhorska od začiatku včasného stredoveku po korunováciu Štefana I., chodúľové divadlo, sokoliarske predstavenie a interaktívne činnosti. Medzi účinkujúcimi nájdeme keltských muzikantov, barbarov, rímskych vojakov, ale aj Slovanov, Avarov a starých Maďarov. V rámci ukážok remeselníckych techník, používaných v rôznych historických obdobiach, sa záujemcovia môžu oboznámiť s výrobou hlinených nádob, kníhtlačou, povrazníctvom, kováčstvom, kaligrafiou, výrobou práchna, sústružením a inými zaujímavosťami, a sami si môžu vyskúšať rozličné techniky výroby. Program na hradnom nádvorí bude počas celého trvania sprevádzať dobová hudba.

Z dôvodu limitovaného počtu návštevníkov budú v deň konania podujatia (19. sept.) uprednostnení návštevníci so vstupenkami na hrad zakúpenými v predpredaji v kancelárii NTIC (Podhradská 14) alebo on-line na webovej stránke www.hradfilakovo.sk (realizované v spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom vo Fiľakove). Vstupenky na hrad zakúpené na mieste platia aj na podujatie. Cena vstupeniek: 27 - 61 rokov: 4 €; 7 - 26 rokov, 62 - 69 rokov, držitelia preukazu ZŤP a ich sprievodcovia vo veku 27 - 61 rokov: 2 €; do 6 a nad 70 rokov, držitelia preukazu ZŤP a ich sprievodcovia vo veku 7 - 26 rokov a 62 - 69 rokov: 0 €. Podmienky účasti na podujatí vzhľadom na aktuálne protipandemické opatrenia je potrebné sledovať na webovej stránke hlavného organizátora.  

Podujatie sa realizuje s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín a Banskobystrického samosprávneho kraja. Partnermi podujatia sú OZ Fiľakovskí vlci a OZ Koháry. Všetci záujemcovia sú srdečne vítaní!

XXI. Fiľakovské hradné hry