UDVart je multikultúrny, multižánrový festival, ktorý je umelecky náročný a je otvorený rôznym kultúram. Mestské kultúrne stredisko vo Fiľakove realizuje podujatie už piatykrát.

V roku 2021 bude festival obsahovo aj časovo skrátené z dôvodu epidemiologických predpisov. Organizátori museli vynechať sprievodné programy (workshopy, tvorivé dielne, programy pre deti, športové a iné komunitné aktivity), ktoré nie sú povolené epidemiologickými opatreniami a zrušiť tretí deň festivalu. Dvojdňové podujatie bude viazané na pódium a hľadisko, takže namiesto voľného pohybu ľudí, ktorý bol doteraz bežný, bude festival obmedzený na určené priestory. Preto dostal festival v tomto roku názov UDVart v KUFRI. Vďaka spolupráci s našimi cezhraničnými partnermi v Miskolci a projektu Retour, ktorý podporil Fond malých projektov Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika - Maďarsko je pre návštevníkov pripravený skvelý program. A čo bude v kufri?

Z programu LITERAtúra - Dialógy, ktorý podporil Fond na podporu umenia a Fond na podporu kultúry národnostných menšín sa uskutočnia počas festivalu až dva podujatia. Predstavia sa také diela, ktoré vychádzali aj v slovenskom, aj v maďarskom jazyku – knihy pod názvom Samko Tále: Kniha o cintoríne a Bolo raz jedno vydavateľstvo... Nielen v publiku, ale aj medzi hosťami budú Slováci a Maďari, preto počas podujatí bude zabezpečené simultánne tlmočenie. Návštevníci festivalu na literárnych besedách sa môžu stretávať so známymi autormi, umelcami a literárnymi osobnosťami ako Daniela Kapitáňová, Gabriela Magová, Tünde Mészáros, Katalin Juhász, Sebestyén Marosz, Éva Bandor, László Szigeti, Rudolf Chmel, Zsolt Beke a József Gazdag.

Hosťom koncertu vážnej hudby v tomto roku bude Pressburg Saxophone Quartet z Bratislavy. V ich reperoári klasickej hudby okrem Bacha a Mozarta nájdete aj úpravy skladieb Suchoňa a Dvořáka, ale kvarteto sa venuje aj interpretácii takých žánrov ako ragtime a hotjazz. Hudobníci používajú zrekonštruované originálne historické nástroje z počiatku 30-ich rokov minulého storočia.

Z festivalu UDVart nemôže chýbať ani jazz, ktorý nám prinášajú až dve formácie. Jedna z nich, je kapela Pázsit, ktorý je stálym hosťom festivalu a ktorého členovia sa práve nedávno stali profesionálnymi jazzovými hudobníkmi. Sú nielen mladé talenty, ale aj „miestne”, keďže sa pochádzajú zo susedného Lučenca. Druhá kapela, Nat Osborn Band prichádza z ďalekých Spojených štátov amerických a na pódiu UDVartu sa k nim pripoja poľskí hudobníci.

Kuriozitou festivalu bude perkusionistická show Marchella, ktorý už v predošlých rokoch účinkoval na UDVarte, ale aj svetelná UV show akrobatických tanečníkov zoskupenia Vertigo. Tým, ktorí milujú nezvyčajné formy umeleckých prejavov bude ozajstnou pikoškou performancia umelca Rokko Juhász.

V oblasti divadelníctva si návštevníci môžu nahliadnuť do židovskej kultúry. Komédia divadla Gólem Színház bola odmenená viacerými oceneniami a uznaniami. Dielo nešetrí kritikou ani voči Židom, ani antisemitom. Jedna z otázok veselohry je: Čo by mali robiť dvaja pracovníci, ktorí odčítavajú stavy plynomerov, keď majú zazvoniť do bytu Židov...?

Maďarsky hovoriaci návštevníci festivalu sa môžu započúvať do najnovšieho diela rodáka z Fiľakova, Róberta Labodu. Zo zbierky, ktorá je tesne pred vydaním, si prečíta úryvky sám autor.

Organizátori plánovali pohár v tímovej hre kama ako športovú aktivitu festivalu. Kama je zabudnutá a následne oživená tímová hra, ktorú v Miskolci nabádalo a vrátilo do spoločenského vedomia združenie Észak-Keleti Átjáró Egyesület. Pandémia neumožnila realizáciu fiľakovského šampionátu, ale členovia združenia pomocou premietania krátkeho filmu o hre kama oboznámia návštevníkov festivalu s ich obľúbenou hrou.

Spomedzi večerných koncertov si každý môže nájsť svoj štýl podľa chuti: ľahší žáner obľúbenej maďarskej kapely Lóci játszik je dobre vyvážená energickou hudbou kapely Ivan & The Parazol, ktorá prináša koncert bez hraníc a ukáže publiku ako sa dnes hrá rock’n’roll. Celý festival ukončí ozajstná latinsko-karibská hudba, ktorú na festival UDVart prinášajú v Španielsku žijúci Kubánčania s formáciou Orquesta la Mecánica.

Vstup na festival je voľný, ale je potrebná registrácia. Odporúča sa predbežná registrácia, nakoľko sa na podujatí podľa pandemických opatreniach môže zúčastniť len obmedzený počet návštevníkov.

REGISTRÁCIA tu: https://forms.gle/XWDQ8ZfJnXHNSvFJ7

PROGRAM festivalu tu: https://udvartfestival.com/sk/program-sk/

INFO:
www.udvartfestival.com
www.facebook.com/udvartfest/
www.instagram.com/udvart/
twitter.com/udvart

Organizátor: Mestské kultúrne stredisko vo Fiľakove

Partneri:
Hradné múzeum vo Fiľakove
BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség (Miskolc - Maďarsko)
Észak-Keleti Átjáró Egyesület (Miskolc - Maďarsko)

Podujatie podporili:
Fond na podporu kultúry národnostných menšín
Fond na podporu umenia
Fond malých projektov Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika - Maďarsko

Udvart plagát