Samospráva Fiľakova sa po prvýkrát zapojí do celoslovenskej iniciatívy s názvom Víkend otvorených parkov a záhrad. V spolupráci s neziskovou organizáciou Národný Trust pripravuje rodinné podujatie s prednáškami i piknikom.

Víkend otvorených parkov a záhrad je podujatie, ktoré vzniklo z iniciatívy n.o. Národný Trust. Ako organizácia uvádza, „podujatie je udalosťou, ktorá dáva ľuďom možnosť spoznať obľúbené miesta záhradného umenia našej republiky novým spôsobom či nahliadnuť do bežne neprístupných parkov a záhrad. Cieľom kultúrno-výchovného podujatia je atraktívnym spôsobom prezentovať hodnoty najmä historických parkov a záhrad verejnosti a cez pochopenie týchto hodnôt viesť ľudí k ich aktívnej ochrane“. Fiľakovo sa rozhodlo po prvýkrát do iniciatívy zapojiť a pripravuje dvojdňové podujatie, ktoré sa uskutoční v dňoch 25. a 26. júna 2021. Kým v prvý deň bude program určený pre deti miestnych základných a materských škôl, v sobotu si príjemné predpoludnie môže vychutnať aj verejnosť. Program bude pozostávať z prednášok, ktoré návštevníkom priblížia históriu i prírodné hodnoty nášho parku, dozvedia sa i o pripravovaných investíciách samosprávy v tejto lokalite. Okrem toho bude pripravený sprievodný program, v rámci ktorého nebudú chýbať hladkanie zvierat v MiniZOO, výstava historických fotografií o parku či piknik v sprievode príjemnej živej hudby.

„Nakoľko počet diek bude limitovaný, odporúčame priniesť si z domu vlastné. Nezabudnite ani na košík plný dobrôt, ktoré si na deke vychutnáte v sprievode hudby či s dobru knihou alebo časopisom v ruke, ktoré vám budú k dispozícii na zapožičanie. Zabaviť sa tiež budete môcť pri športových a spoločenských hrách, ktoré bude rovnako možné si požičať,“ vyzýva samospráva. Hlavným zámerom podujatia má byť, okrem bližšieho zoznámenia verejnosti s hodnotami a históriou parku, poukázanie na širokú paletu možností jeho využívania aj počas bežných popoludní či víkendov.

Organizátori upozorňujú, že grilovanie a iné použitie otvoreného ohňa na prípravu jedál povolené nebude. V prípade nepriaznivého počasia sa podujatie neuskutoční.

Víkend otvorených parkov a záhrad