Tento rok by tradičná séria programov pod názvom Palócke dni vstúpila do 30-ho ročníka. V súvislosti s koronavírusom sa však organizátori rozhodli, že jubilejný ročník podujatia presúvajú na rok 2021. Napriek tomu ani posledný letný mesiac neuplynie bez kultúry a v auguste, síce v skromnejších podmienkach, ale uskutočnia sa programy pre záujemcov. Veľké koncerty kvôli obmedzeniam sa nezrealizujú, ale návštevníci sa môžu tešiť programom, ako napríklad koncert Igora Kmeťa alebo celovečerný program Maďarského štátneho folklórneho súboru z Budapešti, či predstavenie Mestského divadla Actores z Rožňavy.

Samospráva a Mestské kultúrne stredisko vo Fiľakove v spolupráci s viacerými partnermi 13. až 16. augusta realizujú Kultúrne dni vo Fiľakove. Organizátori ponúkajú koncerty, programy pre deti, folklórne vystúpenia, vernisáž výstavy, operetu a aj športové podujatie a rôzne sprievodné programy.

Programy podujatia začínajú 13-ho augusta, vo štvrtok popoludní o18-ej hodine v hradnom areály s programovým blokom Spoznajte nás, v rámci ktorého vystúpi formácia Momentum, huslista Renáto Botoš a záverečným programom tohto programového bloku bude koncert Igora Kmeťa.

Piatkové programy začínajú o 15:30 hod. v hradnom areály s odovzdaním revitalizovaného podhradia v rámci projektu Prezentácia kultúrneho dedičstva historického Novohradu presahujúceho hranice a dobu. Folklórny program pod názvom Palócky Folk Fest začína o 16:30 hod. V rámci programového bloku vystúpia miestne folklórne súbory Jánošík a Rakonca s hudobnými doprovodmi kapiel Ďatelinka a Dobroda. Maďarský štátny folklórny súbor bude hosťovať s predstavením Oživené Podkarpatsko. Záverečný koncert dňa odohrá kapela Cimbaliband a Danics Dóra.

Sobotňajšie podujatia sa realizujú tiež v hradnom areály. So začiatkom o 10:30 hod. detí čakajú predstavenia v podaní bábkového divadla MeseFigurák, Divadla Actores a chodúľového divadla Vaga Banda, ďalej tvorivé dielne, lukostreľba pre deti, ručne poháňaný kolotoč a drevené hračky. Milovníci kvalitných vín od 15-ej hodiny sú vítaní na Pivničnom rade na sprievodnom programe Deň otvorených pivníc. O pol štvrtej začína požehnanie zdemolovaného a následne samosprávou obnoveného kríža na Ratkárskej ceste. O 16:30 hod. v galérií Mestského  vlastivedného múzea sa uskutoční vernisáž fotografickej výstavy dokumentujúcej rozsiahlu rekonštrukciu interiéru rímskokatolíckeho kostola. Večer o 18:30 hod. v hradnom areály sa uskutoční posledný program dňa a to veľká opereta s orchestrálnym sprievodom pod názvom Mágnás Miska.

V nedeľu sa tradičná procesia neuskutoční, ale slovenská a maďarská svätá omša sa realizuje. Popoludní od 16.30 hod. budú môcť milovníci futbalu fandiť domácim futbalistom klubu FTC na majstrovskom zápase III. ligy, kde ich súpermi budú hráči z Krásna nad Kysucou.

Sprievodné programy štvordňového podujatia zabezpečujú Virgonckodó, Nomad Child a tvorivá dielňa Motolla.

Vstup na podujatia Kultúrnych dní v organizovaní MsKS vo Fiľakove je voľný, okrem sobotňajšej operety, na ktorú sú lístky dostupné v kancelárii MsKS, alebo na stránke www.kultura.filakovo.sk. Na základe opatrení v súvislosti s koronavírusom lístky sú dostupné len v predpredaji a v obmedzenom počte. Bližšie informácie v kancelárii MsKS, na webovej alebo facebookovej stránke MsKS.

Vstup na všetky podujatia v súvislosti s epidemiologickými opatreniami bude povolený len v obmedzenom počte návštevníkov.

Podujatie sa realizuje s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.