Od štvrtka 19. marca mesto Fiľakovo rozdistribuovalo bavlnené ochranné rúška do stoviek domácností. V tomto týždni doručia ďalších tisíc kusov.

Ako informoval primátor mesta Attila Agócs, samospráve sa počas minulého týždňa podarilo získať približne 950 bavlnených rúšok „Z nich 300 kusov nám venovala spoločnosť Adient, zvyšné sme zabezpečili po vlastnej linke. Množstvo z nich ušli pracovníčky našich verejnoprospešných služieb,“ priblížil. Samospráva najprv podľa jeho slov zabezpečila rúška pre vlastných zamestnancov, ktorí prichádzajú do kontaktu s klientmi. „Ide o pracovníkov mestského úradu, verejnoprospešných služieb, terénnych sociálnych pracovníkov, MOPS či pracovníkov komunitného centra.“ Ďalšie podľa primátora rozdávajú podľa stupňa odkázanosti. „V prvom rade sme ich zaniesli do domácností, kde žijú najstarší obyvatelia mesta a tiež osamelí seniori. Postupne budeme doručovať, podľa našich kapacít, ďalšie rúška aj mladším obyvateľom mesta,“ ozrejmil.

Podľa jeho slov by počas najbližšieho týždňa mali zamestnanci mesta v spolupráci s dobrovoľnými hasičmi doručiť ďalších približne 1850 kusov rúšok. „Zároveň máme v spolupráci s BBSK vytvorenú spoločnú objednávku, v rámci ktorej by nám do konca týždňa malo prísť zo zahraničia 4500 jednorazových chirurgických rúšok. Veríme, že zásielka nám aj v tejto ťažkej medzinárodnej situácii bude doručená a každá domácnosť tak dostane jedno ďalšie rúško,“ uzavrel.

Samospráva sa do boja s novým koronavírusom zapája aj informačnou kampaňou. „Každý deň sledujeme vývoj situácie a podávame informácie občanom cez našu facebookovú stránku i mestský rozhlas. Na webovom sídle mesta tiež máme nainštalovaný takzvaný chatbot, ktorý slúži ako virtuálny asistent a odpovedá na najčastejšie otázky ohľadne choroby COVID 19,“ dodal. Mesto zároveň spolupracuje aj s ostatnými strategickými inštitúciami mesta. „Z nich napríklad pomáhame s informačnou kampaňou Slovenskej pošte. Na poriadok v jej lokálnej pobočke tiež dohliadali naši mestskí policajti a pracovníci MOPS počas rozdávaní sociálnych dávok,“ ukončil.

Klaudia Mikuš Kovácsová