Budovu Mestského úradu vo Fiľakove čaká ďalšia rekonštrukcia. Bude súčasťou postupnej systematickej obnovy budovy, ktorá prebieha od roku 2016. O niekoľko týždňov sa vďaka dotácii obnovia ďalšie sociálne zariadenia. Za posledné roky mesto do sídla úradu investovalo vyše 123-tisíc eur. S historickou budovou má ale vedenie mesta aj ďalšie plány.

Historická budova, v ktorej sídli mestský úrad, bola až do roku 2016 v nevyhovujúcom stave. Vedenie mesta sa vtedy rozhodlo, že nakoľko obnoviť celú budovu naraz by bolo pre mesto finančne príliš nákladné, bude postupovať v niekoľkých krokoch. Ako priblížil primátor Attila Agócs, v prvých krokoch sa zamerali predovšetkým na občanov a samotných úradníkov. „V prvej fáze sme vytvorili klientske centrum. Chceli sme zefektívniť služby občanom. S odstupom času môžeme skonštatovať, že sa nám to podarilo,“ priblížil primátor s tým, že dovtedy bolo vybavovanie administratívnych záležitostí pre občanov komplikované. Do rekonštrukcie priestorov a nákupu zariadenia vtedy samospráva investovala z vlastného rozpočtu bezmála 28-tisíc eur.

Po prvej fáze sa hneď zamerali na rekonštrukciu sociálnych zariadení na prízemí, ktoré boli prístupné verejnosti a tiež sociálne zariadenia na poschodí. „Boli v absolútne nevyhovujúcom stave. Na prízemí boli steny zvlhnuté a vlhkosť prechádzala až do elektrických rozvodov. Toalety neboli dostatočne oddelené a chýbali aj priestory pre hendikepovaných. V miestnosti na poschodí zase netiekla teplá voda,“ priblížil primátor. Práce boli vyčíslené na 35-tisíc eur, z ktorých 13 500 eur získala samospráva ako dotáciu z ministerstva financií. „Nakoľko ale dodávateľ meškal s prácami, vrátilo sa nám z celkovej sumy 6400 eur. Tie sme sa rozhodli vložiť do ďalšej rekonštrukcie úradu,“ ozrejmil primátor. Za 7500 eur obnovili foyer na prízemí, schodisko k sobášnej sieni, osadili nové sadrokartónové stropy a pribudla tiež nová stierka.

Nasledovali investície do kancelárií na prízemí. Podľa primátora v nich museli urobiť injektáž, nakoľko boli zavlhnuté a úradníci tak museli pracovať v nevyhovujúcich podmienkach. Súčasťou boli tiež búracie práce, nové omietky a výmaľba. Investícia sa vyšplhala na takmer 19-tisíc eur.

V minulom roku obnovili ďalšie sociálne zariadenia na poschodí za 9400 eur, z ktorých 8500 eur získalo mesto opäť z ministerstva financií. Kvôli zasadnutiu vlády v priestoroch úradu dalo mesto zaviesť klimatizáciu do veľkej zasadačky aj do sobášnej siene, zrevitalizovalo sa tiež malé vnútorné nádvorie. Práce mesto vyšli spolu na 16-tisíc eur.

V najbližších týždňoch mesto zrekonštruuje aj posledné sociálne zariadenia úradu. Využije na to dotáciu z ministerstva financií vo výške 15-tisíc eur. „Za posledné tri roky sme tak do interiéru budovy investovali spolu viac ako 123-tisíc eur,“ zhrnul primátor s tým, že ďalším krokom by mala byť rekonštrukcia priestorov vedenia mesta na poschodí. „Najprv sme sa zamerali na občanov a na zdravé prostredie pre úradníkov, naše priestory sme nechali ako celkom posledné. Rekonštrukciu zrealizujeme pravdepodobne v budúcom roku,“ dodal s tým, že najväčšia investícia však mesto ešte len čaká. „Exteriér je vo veľmi zlom stave. Budeme musieť obnoviť strechu, z ktorej už doslova padajú škridle na autá parkujúce na nádvorí. Taktiež fasádu, ktorá je vlhká a opadávajú z nej hrubé vrstvy omietky. Bude to však stáť možno až státisíce eur, takže s tým začneme najskôr o dva roky,“ zakončil.

Budova mestského úradu bola postavená v eklektickom štýle v roku 1912. Pôvodne slúžila pre potreby mestského úradu a tiež hasičského zboru, o čom svedčí drevená vežička na streche budovy, ktorá slúžila hasičom ako rozhľadňa. Tiež klenba na čelnej fasáde, ktorá je pozostatkom brány pre výjazd hasičského vozidla. Priestory na dolnom podlaží, na mieste dnešného klientskeho centra, slúžili ako obchodné priestory. Prvou väčšou rekonštrukciou prešla budova v 80. rokoch. V 90. rokoch k nej pristavali dnešnú veľkú zasadačku.

Klaudia Mikuš Kovácsová
hovorkyňa mesta