• NKP Fiľakovský hrad

NKP Fiľakovský hrad (Foto: Z. Schnelczer)

• Budova Vigadó

Budova Vigadó (Foto: G. Illés)

• Kaštieľ Berchtoldovcov

Kaštieľ Berchtoldovcov (Foto: Z. Schnelczer)

• Mestský park

Mestský park (Foto: Z. Schnelczer)

• NKP Farský kostol nanebovzatia Panny Márie a františkánsky kláštor

NKP Farský kostol nanebovzatia Panny Márie a františkánsky kláštor (Foto: Z. Schnelczer)

• Novohradské turisticko-informačné centrum

Novohradské turisticko-informačné centrum (Foto: Mesto Fiľakovo)

• Mestský úrad

Mestský úrad (Foto: archív mesta Fiľakovo)

Mestský úrad

Klientske centrum - Pokladňa
Po.-Št.: 7.30-11.30/12.00-16.00

Matričný úrad
Po.-St.: 7.30-11.30/12.00-16.00
Štvrtok: nestránkový deň

V uplynulých dňoch sa začalo vypratávanie kultúrneho domu vo Fiľakove. Mestské kultúrne stredisko a ostatní nájomcovia sa postupne presúvajú na nové miesta. Rekonštrukčné práce by sa mali začať v priebehu jedného mesiaca. Mesto do nich zainvestuje približne 1,1 milióna eur.

V priestoroch kultúrneho domu vo Fiľakove sa v uplynulých dňoch ozýva čulý ruch. Jednotliví nájomcovia sa kvôli blížiacej sa rekonštrukcii sťahujú do iných priestorov. „Niektorí sa už vysťahovali, napríklad Prvá stavebná sporiteľňa alebo Pohrebný spolok,“ povedala riaditeľka MsKS Andrea Illés Kósik s tým, že v týchto dňoch sa už sťahujú kultúrne skupiny. „Chcem sa poďakovať miestnym školám, že im poskytli priestory. Tiež všetkým mestským inštitúciám, či už za poskytnutie dočasných priestorov alebo za pomoc pri sťahovaní,“ doplnila riaditeľka.

Provizórne podmienky

Počas rekonštrukcie budú terénni sociálni pracovníci, komunitné centrum a TV LocAll sídliť v priestoroch športového areálu FTC. Prvá stavebná sporiteľňa sa presťahovala do priestorov mestského úradu - vchod cez bočnú bránu. Členovia Pohrebného spolku sa budú stretávať v mestskej redute Vigadó. Spevácky zbor Pro Kultúra, Mona Balet a tanečníci z Dance Attack budú mať nácviky na ZŠ Koháriho II. a spevácky zbor Melódia v budove Filbytu. FS a DFS Rakonca spolu so speváckou skupinou Foncsik presunú svoju činnosť na ZŠ Farská lúka, kde budú prebiehať aj turnaje šachového oddielu. Ten bude mať tréningy na ZŠ Školská, rovnako ako divadelné súbory Zsákszínház a MeseFigurák či Mužský komorný spevácky zbor. FS a DFS Jánošík budú mať svoje priestory v miestnom Dome Matice slovenskej a v Dome kultúry v Trebeľovciach. Kancelária mestského kultúrneho strediska sa presunie do Podnikateľského inkubátora na Biskupickej ulici.

Počas rekonštrukcie kultúrneho domu sa nebudú konať tradičné divadelné predstavenia a nebude možné si divadelnú ani spoločenskú sálu prenajať. „Všetky naše veľké podujatia, ktoré prebiehajú pod holým nebom, sa budú konať bez zmeny - napríklad Deň detí, Lesná hudba, festival UdvArt, Palócke dni, Zraz veteránov a Vianočný jarmok s hudobným festivalom,“ vymenovala riaditeľka. Komornejšie podujatia sa presunú do koncertnej sály v areáli bývalej ZUŠ a priestorov miestnych škôl.

Práce ukončia do jedného roka

Prvá etapa rekonštrukcie kultúrneho domu prebehla v roku 2017. Mesto vtedy získalo dotáciu z Envirofondu vo výške 95-tisíc eur. Spolu s kofinancovaním zo strany mesta sa z nich podarilo zrekonštruovať a zaizolovať strechu budovy. Druhá, hlavná etapa, by sa mala začať v priebehu jedného mesiaca. „V súčasnosti sme v štádiu ukončovania verejného obstarávania, do ktorého sa nám prihlásili traja dodávatelia,“ povedal primátor Attila Agócs s tým, že do druhej etapy rekonštrukcie plánuje mesto zainvestovať približne 1,1 milióna eur. Z nich sa vymenia kompletne všetky rozvody, všetky okná, investície potečú aj do divadelnej a spoločenskej sály, kuchyne, obnovia sa sociálne zariadenia a časť interiéru, napríklad chodby. „Balík peňazí bude pochádzať z troch zdrojov - z akčného plánu rozvoja okresu približne 150-tisíc eur, z úveru schváleného v minulom roku približne 800-tisíc eur a zvyšok sa dofinancuje z budúcoročného mestského rozpočtu,“ uzavrel primátor. Práce by sa mali dokončiť do jedného roka.

volby prezindenta sr 2024

volby europarlament