• NKP Fiľakovský hrad

NKP Fiľakovský hrad (Foto: Z. Schnelczer)

• Budova Vigadó

Budova Vigadó (Foto: G. Illés)

• Kaštieľ Berchtoldovcov

Kaštieľ Berchtoldovcov (Foto: Z. Schnelczer)

• Mestský park

Mestský park (Foto: Z. Schnelczer)

• NKP Farský kostol nanebovzatia Panny Márie a františkánsky kláštor

NKP Farský kostol nanebovzatia Panny Márie a františkánsky kláštor (Foto: Z. Schnelczer)

• Novohradské turisticko-informačné centrum

Novohradské turisticko-informačné centrum (Foto: Mesto Fiľakovo)

• Mestský úrad

Mestský úrad (Foto: archív mesta Fiľakovo)

Mestský úrad

Klientske centrum - Pokladňa
Po.-Št.: 7.30-11.30/12.00-16.00

Matričný úrad
Po.-St.: 7.30-11.30/12.00-16.00
Štvrtok: nestránkový deň

Fiľakovo bude v roku 2018 hospodáriť s historicky najvyšším rozpočtom. Prvýkrát presiahne sumu 10 miliónov eur. Takmer tretinu z tejto sumy samospráva investuje do ďalšieho rozvoja mesta. Rozpočet schválili mestskí poslanci na svojom zasadnutí 14. decembra 2017.

Každé tretie euro na rozvoj

Mesto bude v roku 2018 hospodáriť s rekordným rozpočtom takmer 11-miliónov eur. Snahu mesta o dynamický rozvoj preukazuje najmä kapitálový rozpočet. Ten predstavuje balík peňazí, ktoré mesto v roku 2018 investuje do svojho ďalšieho rozvoja. Kapitálový rozpočet bude vo výške viac ako 4 milióny eur, z ktorých 1,8 milióna eur predstavujú financie získané z dotácií, 840-tisíc eur sú vlastné prostriedky mesta a 1,4 milióna eur je úver, ktorý si samospráva zobrala v roku 2017.
„Je to pre nás historický moment. Podotýkam, že aj bez úveru by sme boli v rekordných číslach, rozpočet by bol takmer 10 miliónov eur. Najdôležitejšie je, že takmer 32 percent, teda každé tretie euro z rozpočtu, pôjde na rozvoj mesta,“ potvrdil primátor Attila Agócs s tým, že rozpočet môže v priebehu roka ešte narásť. „Obrazne povedané, máme nahodené udice a uvidíme, čo sa chytí. Riešime viacero projektov, ktoré nám v prípade schválenia dotácií môžu rozpočet ešte navýšiť,“ doplnil.

Rok prestavby a rekonštrukcií

Medzi dôležité investície budú v roku 2018 patriť revitalizácie chodníkov v šiestich lokalitách, do ktorých mesto zainvestuje celkovo 106-tisíc eur. Do asfaltovania miestnych komunikácií potečie 141-tisíc eur z vlastných prostriedkov mesta. Okrem ciest sa z tohto balíka peňazí obnoví aj povrch parkoviska pri kultúrnom dome, ktorý je vo veľmi zlom stave. Ďalších 80-tisíc eur, tentokrát hradených z úveru, pôjde na asfaltovanie cesty na Farskej lúke.
Rok 2018 bude v meste aj rokom rekonštrukcií. Medzi najväčšie budú patriť zveľadenie podhradia prostredníctvom cezhraničného projektu INTERREG v hodnote takmer milión eur, výstavba mestskej tržnice v hodnote 580-tisíc eur, rekonštrukcia a modernizácia kultúrneho domu - sídla Mestského kultúrneho strediska - v hodnote 950-tisíc eur, rekonštrukcia telocvične a časti budov v areáli FTC v hodnote 75-tisíc eur a rekonštrukcia budovy materskej školy na Štúrovej ulici v celkovej hodnote takmer 640-tisíc eur. Mesto tiež čaká na výzvu na vybudovanie denného stacionára pre seniorov, na ktorý má vyhradených 200-tisíc eur. Tie sa použijú buď na začatie prestavby vhodných priestorov vo vlastnej réžii, alebo v prípade úspešnosti projektu na jeho spolufinancovanie.

Investovať sa bude aj do rekonštrukcie kotolne budovy Vigadó, v ktorej sídlia Vlastivedné múzeum a mestská knižnica, vybudovanie detského ihriska v mestskom parku či výmeny časti autobusových zastávok v meste. „Čaká nás náročný, možno aj najnáročnejší rok v tomto volebnom období. Verím však, že to bude stáť za to a opäť posunieme naše mesto výrazne dopredu,“ zakončil primátor.

Klaudia Kovácsová, hovorkyňa mesta

Odkazy: