Samospráva Fiľakova plánuje na jar budúceho roka začať s revitalizáciou verejného priestranstva pred bytovkou na Biskupickej ulici. Rozsiahle práce rátajú s výstavbou nových chodníkov, výmenou autobusovej zastávky i revitalizáciou zelene.

Namiesto starých a nebezpečných gaštanov plánujú vysadiť menšie okrasné stromy. Vedenie mesta v utorok 21. novembra na túto tému diskutovalo s obyvateľmi bytovky i podnikateľmi, ktorí majú na prízemí svoje prevádzky.

Samospráva začala v tomto roku s prestavbou chodníka medzi Billou a Lidlom. Práce sa však zastavili pri autobusovej zastávke pri bytovom dome na Biskupickej ulici. Pred ním bude potrebná komplexnejšia revitalizácia. Podľa slov Ivana Vanka, vedúceho oddelenia výstavby, životného prostredia a stratégie rozvoja mesta, budú práce obsahovať výstavbu dvoch nových chodníkov o dĺžke 120 metrov. Oba chodníky- na úrovni bytovky pred vchodmi a na úrovni cesty, budú zo zámkovej dlažby. Vzhľadom budú rovnaké ako doteraz vystavané úseky od Billy. Projekt ráta aj s riešením odvodnenia chodníkov, výstavbou schodov, ktoré ich budú spájať i bezbariérovým prístupom. Starú autobusovú zastávku na druhej strane cesty nahradí nová.

Okrem stavebných prác bude mesto riešiť v tejto lokalite aj zeleň. Hoci staré gaštany patria neodmysliteľne ku koloritu mesta, pri bytovkách bude musieť dôjsť k ich výrubu. „Tieto stromy sú už veľmi poškodené a suché. Ohrozujú bezpečnosť ľudí aj nehnuteľností,“ vysvetlil Vanko s tým, že i v tomto roku došlo k odlomeniu veľkého konára, ktorý spadol na priechod pre chodcov. „Gaštany nahradí desať nových, približne štvormetrových stromov,“ doplnil. Na verejnej schôdzi, ktorú mesto zvolalo na 21. novembra, sa mali možnosť k výrubu i celkovému projektu vyjadriť majitelia bytov i prevádzok z dotknutej bytovky. Revitalizáciu vítajú. „Teší nás, aký vzťah k nám má mesto, že nás o všetkom informujú a zaujíma ich náš názor, keďže je to pred našou bytovkou. Páči sa nám tento prístup, že sami iniciovali takéto stretnutie. Vítame aj plán vyrúbať staré gaštany, keďže v minulosti do nich už udrel aj blesk. Ľudia z vyšších poschodí boli nešťastní, že im tienili a boli hniezdom hmyzu. Projekt, ktorý nám odprezentovali, je pekný a na úrovni,“ povedal po schôdzi Štefan Kőműves, domový dôverník a zástupca majiteľov bytov.

„Z času na čas sa v živote mesta objavia veci, ktoré si myslíme, že treba prediskutovať s občanmi. Rozhodli sme sa, že sa do projektu nepustíme bez toho, aby sme sa neporadili s ľuďmi, ktorí tam bývajú alebo tam majú svoje prevádzky. Som veľmi rád, že naše plány sa ľuďom páčia a stretli sme sa s porozumením,“ dodal primátor Attila Agócs.

S revitalizáciou priestranstva na Biskupickej ulici plánuje mesto začať na jar roku 2018. Práce v hodnote približne 50-tisíc eur by mali potrvať tri až štyri mesiace.

Klaudia Kovácsová, hovorkyňa mesta

Autor vizualizácií: Ing. Norbert Vass

Odkazy: