Vďaka cezhraničnému akčnému plánu zamestnanosti „Po osi R2 a M3” zrealizovali dve fiľakovské spoločnosti projekt DIGI - Spoločné kroky ku digitalizácii. V rámci neho rozšírili optické internetové pokrytie v Novohrade a zakúpili prístroje na skvalitnenie svojich služieb.

Partnerstvo projektu DIGI vzniklo v rámci vyššie spomenutého akčného plánu zamestnanosti medzi vedúcim partnerom FORT-BAU Zrt, výrobným závodom v Šalgotarjáne, a partnermi zo Slovenska - TOOTH TOOLS s.r.o. a FILLECK s.r.o., ktorí pôsobia vo Fiľakove. Spolupracovali nielen medzi sebou, ale aj s prijímateľmi ostatných projektov v rámci TAPE - BETWEEN R2 AND M3, s cieľom zlepšiť situáciu v oblasti zamestnanosti v regióne. Spoločnosť FORT-BAU Zrt. v rámci projektu zakúpila automatizovanú linku na výrobu dverí a okien, za účelom zvýšenia efektívnosti výroby.

Prvým zo slovenských partnerov projektu je spoločnosť FILLECK, s.r.o., ktorá poskytuje telekomunikačné služby v okrese Lučenec už takmer dve desaťročia. Vo svojich službách sa snaží neustále napredovať a poskytovať internetové pripojenie čo najväčšiemu počtu obyvateľov, aj v ťažšie dostupných obciach.

filleck

Vďaka projektu sa firme podarilo rozšíriť optické pokrytie v siedmich koncových obciach okresu - Trebeľovciach, Muľke, Rapovciach, Kalonde, Mučíne, Lipovanoch a Pleši, ktoré zatiaľ nepokrývajú veľkí operátori. Podľa konateľa spoločnosti Ladislava Fehéra začali na projekte pracovať pred štyrmi rokmi. „Cieľom bolo položiť 14 kilometrov hlavného vedenia, tzv. backbonu. Okrem napojenia týchto obcí projekt riešil aj obnovenie technologického parku zakúpením servra, na ktorý budeme môcť ukladať dáta rôznych podnikateľských subjektov a webové sídla zákazníkov, či zakúpením tzv. šejpra, ktorý robí poriadok v sieti,“ vysvetlil Fehér s tým, že stavebná časť je zrealizovaná a koncových užívateľov v nových lokalitách začnú zapájať od nového roka.

Druhý slovenský partner projektu, spoločnosť TOOTH TOOLS s.r.o., sa zamerieva primárne na výrobu súčiastok, CNC frézovanie, sústruženie, drôtový EDM, brúsenie, tvarovanie plechov, kalibrovanie, rezanie či výrobu nástrojov, podávačov a montážnych zariadení. Vďaka projektu zakúpila dva CNC stroje, jeden na frézovanie a jeden CNC sústruh, ktorý je určený na výrobu komponentov pre spoločnosti vyrábajúce zariadenia pre automobilový priemysel.

tooth tools

„CNC sústruh sme doposiaľ nemali, len klasické sústruhy. Tento stroj umožní robiť rýchlejšie, presnejšie i sériové práce. Práca s ním vylúči výrobné chyby pracovníka. Výhodou je aj možnosť nepretržitej prevádzky. CNC frézovací stroj je rozmerovo menší ako pôvodný a dokáže vyrobiť akékoľvek súčiastky, ktoré sú v ňom naprogramované. Stroje nám boli dodané pred niekoľkými mesiacmi a už sú v plnej prevádzke,“ informoval konateľ spoločnosti TOOTH TOOLS s.r.o. Štefan Tóth.

Projekt bol spolufinancovaný z Programu spolupráce INTERREG V-A Slovenská republika - Maďarsko z prostriedkov EÚ z Európskeho fondu regionálneho rozvoja vo výške 245 395 eur, z toho pre FILLECK s.r.o. 117 725 eur a pre TOOTH-TOOLS s.r.o. 127 670 eur.

 


www.skhu.eu