Cezhraničný akčný plán, ktorý zahŕňal päť osobitných projektov na oživenie hospodárskeho prostredia regiónu, sa postupne končí. Prvým z končiacich projektov je CCP (SKHU/1802/3.1/028), ktorý mal na starosti koordináciu a komunikáciu medzi jednotlivými subjektmi akčného plánu.

Hlavným partnerom Akčného plánu zamestnanosti po osi R2 a M3 - Smerom k novej cezhraničnej severojužnej osi hospodárskeho rozvoja” bolo na slovenskej strane hranice mesto Fiľakovo. V spolupráci so svojím cezhraničným partnerom Agentúrou rozvoja Novohradu – Nógrádi Fejlesztési Ügynökség, sa mu podarilo získať dotáciu na realizáciu aktivít viacerých partnerských organizácií v v hodnote viac ako 3,38 milióna eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja: Program cezhraničnej spolupráce INTERREG VA Slovenská republika - Maďarsko. Cieľom akčného plánu bola zosúladená realizácia hospodárskych programov a opatrení podporujúcich zamestnanosť po osi Hatvan – Lučenec, ktoré mali pomôcť rozvinúť región Novohrad/Nógrád. Hlavnou myšlienkou bolo budovanie a rozvoj podnikateľského prostredia a infraštruktúry i zvýšenie kvality vzdelávania rôznych cieľových skupín ohrozených sociálnym vylúčením na trhu práce.

CCP

Aktivity koordinoval projekt CCP

Realizáciu projektov zo slovenskej strany zastrešilo mesto Fiľakovo prostredníctvom Koordinačného a komunikačného projektu CCP. Ako informovala projektová manažérka Tímea Kovács, hlavným cieľom CCP bolo zabezpečiť jednotnú a zosúladenú komunikáciu všetkých projektov akčného plánu, jasne vysvetliť a odkomunikovať ciele, aktivity, výsledky a prínosy projektov pre región. „Projekt CCP poskytol pre celý balík projektov služby podpory manažmentu, eliminácie rizík, finančného a právneho poradenstva či komunikácie. Partnerom poskytol odborný manažment a podal pomocnú ruku v záujme úspešnej realizácie ich aktivít.“

Projekt CCP bol spolufinancovaný z prostriedkov EÚ z Európskeho fondu regionálneho rozvoja vo výške 138 125 eur, z toho pre Nógrádi Fejlesztési Ügynökség 91 502,50 eur a pre mesto Fiľakovo 46 622,50 eur.

Päť projektov, desať partnerov

Do projektov v rámci akčného plánu, ktoré boli koordinované projektom CCP, boli okrem dvoch samospráv zapojené aj podnikateľské subjekty, školy či tretí sektor. Fiľakovo aj vďaka dotácii z projektu DevINvestEnviro – Rozvoj investičného prostredia dokázalo zrevitalizovať bývalú fiľakovskú smaltovňu a vybudovať na jej mieste výrobnú halu s administratívnou budovou a infraštruktúrou. Už čoskoro by si vďaka tomu mohli vo Fiľakove nájsť prácu desiatky ľudí.

Ďalšou podporenou aktivitou bola digitalizácia, na ktorej sa podieľali podnikatelia, spoločnosti TOOTH TOOLS s.r.o. a FILLECK s.r.o.. V rámci projektu DIGI - Spoločné kroky ku digitalizácii získali technológie potrebné na udržanie svojho rastu a konkurencieschopnosti. Vďaka projektu vytvorili a udržiavajú v regióne pracovné miesta.

Významnú finančnú podporu sa v rámci projektu TRAIN – Rozvoj výrobných kapacít s cieľom stať sa dodávateľom podarilo získať aj Strednej odbornej škole – Szakközépiskola Fiľakovo, ktorá spolupracovala s Obchodnou a priemyselnou komorou župy Nógrád - Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara v Maďarsku. Vďaka dotácii získala stolárska dielňa strednej školy moderné stroje.

Dôležitou súčasťou akčného plánu bola aj práca s dlhodobo nezamestnanými ľuďmi, ktorých chceli partneri – Nadácia Szív a Szívért Alapítvány (HU) a PRACOV n.o. (SR) – v rámci projektu REWO – Pripravený na prácu dostať späť na trh práce. Súčasťou projektu boli rôzne vzdelávacie aktivity a školenia, ktoré im boli nápomocné v posilnení ich komunikačných zručností, pri získaní sebadôvery a sebaúcty, zvládaní stresu a efektívneho využívania času.

 


www.skhu.eu