Jedným z projektov akčného plánu zamestnanosti (TAPE) cezhraničného projektu „Po osi R2 a M3“ na podporu zamestnanosti v regióne je i projekt REWO – „Pripravený na prácu, Integrácia znevýhodnených sociálnych skupín na trh práce“. Netradičným prístupom a osvedčenými postupmi v rámci neho naučia nezamestnaných novým zručnostiam, podporia ich sebavedomie a dajú im tak lepšiu šancu uplatniť sa na trhu práce.

Dôležitou súčasťou  ekonomického rozvoja  regiónu je i podpora pripravenosti pracovnej sily, ktorá v súčasnosti nezodpovedá očakávaniam zamestnávateľov. Do regiónu je problém prilákať zamestnávateľov, ktorých hlavnou investičnou podmienkou je dostatok pripravenej a kvalitnej pracovnej sily. Vďaka projektu REWO bude možné podniknúť kroky k zmene aktuálneho stavu, rozvíjať šance a možnosti uchádzačov o zamestnanie.  

Partnerská dohoda cezhraničnej spolupráce medzi neziskovou organizáciou PRACOV n.o. (SK) a Nadáciou Szív a Szívért Alapítvány (HU) vznikla s cieľom integrácie znevýhodnených sociálnych skupín na trh práce. Nadácia Szív a Szívért Alapítvány disponuje  dlhoročnými osvedčenými skúsenosťami a individuálne navrhnutým postupom realizácie vzdelávacích aktivít. Ich cieľom je priviesť dlhodobo nezamestnaných ľudí na trh práce prostredníctvom poskytovania personalizovaných školení, ktoré posilňujú ich sebaúctu, jednoduché pracovné zručnosti, návyky, zlepšujú komunikačné zručnosti a kompetencie, ako aj zvládanie stresu v každodenných situáciách.

Na základe identifikovaných problémov cieľových skupín vybrali partneri projektu spoločne dve skupiny ohrozené pretrvávajúcou marginalizáciou: nezamestnaní s nízkymi pracovnými príležitosťami a skupina nezamestnaných, ktorí sú ohrození aj s rizikom, že stratia bývanie. Nadácia Szív a szívért Alapítvány, ktorá je zároveň aj hlavným prijímateľom projektu, odovzdá svoje doteraz získané bohaté skúsenosti v danej problematike a prostredníctvom vzdelávacích aktivít vyškolí na Slovensku päť odborníkov. Tí v rámci projektu zrealizujú ďalšie vzdelávacie aktivity skladajúce pre štyri skupiny po 10 účastníkov, po dve na slovenskej i maďarskej strane hranice, konkrétne vo Fiľakove a v Salgótarjáne.

Výsledkom projektu budú vyškolení účastníci, ktorí budú mať vyššiu šancu získať zamestnanie a uplatniť sa na trhu práce, čím sa zlepší nielen ich životná úroveň, ale celkovo sa posilní ich ľudská dôstojnosť a sebaúcta. Vzdelávanie má efektívny prínos tak pre jednotlivca, ako aj pre spoločnosť. V dnešnom rýchlo sa rozvíjajúcom svete je potrebné vytvárať možnosti pre neustále vzdelávanie zamestnancov aj nezamestnaných. Rozvoj kvality ľudských zdrojov je jeden z najdôležitejších faktorov ako byť úspešným na trhu práce.

Spolupráca partnerov je súčasťou akčného plánu zamestnanosti (TAPE) cezhraničného projektu „Po osi R2 a M3“. Akčný plán zamestnanosti je iniciatívou hospodárskeho rozvoja severo – južného územia s cieľom zosúladiť realizáciu hospodárskych programov a opatrení, podporujúc zamestnanosť po osi Hatvan – Lučenec v záujme rozvoja regiónu. Plán bol predložený a schválený v prvom kole výzvy Programu Interreg SKHU/1703. Projekt prebieha od 1.10.2021 do 31.03.2023 a je spolufinancovaný z Programu spolupráce INTERREG V-A Slovenská republika – Maďarsko z prostriedkov EÚ z Európskeho fondu regionálneho rozvoja vo výške 159 792,79 EUR z toho Szív a Szívért Alapítvány 114 919,04 EUR a PRACOV, n.o. 44 873,75 EUR.

 


www.skhu.eu

www.sikereslepesek.hu

www.pracov.org