Na základe Partnerskej dohody cezhraničnej spolupráce uzatvorenej medzi Mestom Fiľakovo/SK a Agentúrou rozvoja Novohradu – Nógrádi Fejlesztési Ügynökség /HU vznikol Koordinačný a komunikačný projekt SKHU/1802/3.1/028 – „CCP” v záujme zastrešenia zosúladenej implementácie, komunikácie a koordinácie balíka 5 projektov Akčného plánu po osi R2 a M3 - Smerom k novej cezhraničnej severojužnej osi hospodárskeho rozvoja - ktorý bol predložený a schválený v prvom kole výzvy Programu Interreg SKHU/1703. Tento plán je severo-južnou iniciatívou hospodárskeho rozvoja územia, cieľom ktorej je zosúladená realizácia hospodárskych programov a opatrení podporujúce zamestnanosť po osi Hatvan - Lučenec v záujme rozvoja regiónu. Koordináciu realizácie Akčného plánu zamestnanosti (TAPE)  na slovenskej strane zastrešuje Mesto Fiľakovo.

Partnerstvo projektu CCP medzi vedúcim partnerom Agentúrou rozvoja Novohradu - Nógrádi Fejlesztési Ügynökség /HU a partnerom Mestom Fiľakovo/SK. Príjemcovia sa zaväzujú spolupracovať nielen medzi sebou, ale aj s Prijímateľmi ostatných projektov v rámci TAPE – Po osi R2 – M3 s cieľom zlepšiť situáciu v oblasti zamestnanosti v regióne. Hlavným cieľom partnerstva CCP je včasné, kvantitatívne a kvalitatívne  dosiahnutie  výsledkov pri všetkých 5 projektoch akčného plánu, s dôrazom na tvorbu nových pracovných miest, resp. na publicitu na úrovni projektu a na úrovni TAPE. Komunikačné aktivity sa uskutočnia na základe spoločného Komunikačného plánu pre všetky projekty Akčného plánu – 5 cezhraničných projektov s desiatimi partnerskými organizáciami/inštitúciami. Nosnou myšlienkou Akčného plánu/TAPE Po osi R2-M3 je podporiť zamestnanosť, budovanie a  rozvoj podnikateľského prostredia a infraštruktúry, zvýšenie kvality vzdelávania rôznych cieľových skupín ohrozených sociálnym vylúčením na trhu práce. Vymenované aktivity zastrešia nasledovné projekty:

DIGI - Spoločné kroky ku digitalizácii – partneri FORT-BAU Zrt, výrobným závodom v Salgótarjáne, a partnermi zo SR - TOOTH TOOLS s.r.o. a FILLECK s.r.o., podniky získajú technológie potrebné na udržanie svojho rastu a konkurencieschopnosti, čím skvalitnia nielen svoje výrobky a služby na trhu, ale vytvoria a udržia  aj pracovné miesta v prihraničnom regióne Novohrad/Nógrád.

TRAIN - Rozvoj výrobných kapacít s cieľom stať sa dodávateľom spolupráca medzi Strednou odbornou školou - Szakközépiskola Fiľakovo a Obchodnou a priemyselnou komorou župy Nógrád - Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara/HU podporí a propaguje stolársku profesiu v regióne, stolárske  súťaže, študijné cesty, mapovanie potrieb odbornej prípravy, rozvoj vzdelávacieho programu, implementácia tréningov. Na druhej strane, stolárska  dielňa strednej odbornej školy vo Fiľakove dostane moderné stroje.

REWO - Pripravený na prácu. Integrácia znevýhodnených sociálnych skupín na trh práce – partneri Nadácia Szív a Szívért Alapítvány/HU a PRACOV n.o./SK na základe dlhoročných, osvedčených skúseností maďarského partnera je navrhnutý postup realizácie vzdelávacích aktivít vysoko vedomým spôsobom, aby priviedol dlhodobo nezamestnaných ľudí späť na trh práce tým, že im poskytne personalizované školenie, ktoré posilní ich sebaúctu, komunikačné a konfliktné zručnosti, ich riešenie problémov a zvládanie stresu. schopnosti, ako aj ich kompetencie v efektívnom časovom manažmente

DevINvestEnviro - Rozvoj investičného prostredia sa realizuje v partnerstve Mesta Fiľakovo/SK a Nadácie podnikateľského rozvoja župy Nógrád/NMRVA HU oživením priemyseľnej zóny a skvalitnením podmienok fungovania MSP cez revitalizáciu bývalej fiľakovskej smaltovne - vybudovaním skladovej a výrobnej oceľovej haly, a ich inkubáciu pre podniky. Infraštruktúru vybudovanú počas realizácie projektu Mesto sprístupní záujemcom/podnikom v súlade s pradvidlami verejnej súťaže, generujúc podmienky na vytvorenie 40-50 nových pracovných miest a zlepšujúc mieru zamestnanosti prihraničného územia a mobilitu pracovnej sily. NMRVA podľa svojich vlastných dlhoročných skúseností a odborných skúseností jeho partnerskej siete stimuluje a podporí inkubáciu investičnej výstavby vo Fiľakove.

Výsledkom CCP bude nová služba, ktorá bude poskytnutá prijímateľom projektov vo forme podpory manažmentu, eliminácie rizík, finančného a právneho poradnestva, komunikácie tak na úrovni projektu ako aj na úrovni TAPE. Po skončení realizácie projektu partneri si rozdelia úlohy vyplývajúce zo záväzkov udržateľnosti,  garantujúc tak tie odborné kapacity, ktoré sú nevyhnutné k podpore záväzkov udržateľnosti projektov TAPE.

Projekt sa realizuje od 1.5.2021 do 30.6.2023 a je spolufinancovaný z prostriedkov EÚ z Európskeho fondu regionálneho rozvoja Programom cezhraničnej spolupráce INTERREG VA Slovenská republika – Maďarsko vo výške 138 125 EUR z toho Nógrádi Fejlesztési Ügynökség 91 502,50 EUR a Mesto Fiľakovo 46 622,50 EUR.

 


www.skhu.eu

www.filakovo.sk

www.neograd.hu