• Füleki vár állami műemlék

  Füleki vár állami műemlék (Fotó: Schnelczer Zoltán)

 • Vigadó

  Vigadó (Fotó: Illés Gábor)

 • Berchtold-kastély

  Berchtold-kastély (Fotó: Schnelczer Zoltán)

 • Városi Park

  Városi Park (Fotó: Schnelczer Zoltán)

 • A Szűz Mária mennybemenetelének tiszteletére szentelt templom és ferences kolostor

  A Szűz Mária mennybemenetelének tiszteletére szentelt templom és ferences kolostor (Fotó: Schnelczer Zoltán)

 • Nógrádi Turisztikai Információs Központ

  Nógrádi Turisztikai Információs Központ (Fotó: Fülek Város)

 • Városháza

  Városháza (Fotó: Városi archívum)

Elérhetőségek
Füleki Városi Hivatal
Radničná 25, 986 01 Fülek
tel., fax: +421-(0)47-4381001
email: mesto@filakovo.sk

Ügyfélfogadás Városi Hivatal:
H.-Cs.: 7.30-11.30/12.30-16.00
Péntek: 7.30-11.30

Ügyfélfogadó központ:
Hétfő-Csütörtök: 7.30-16.00
Péntek: 7.30-11.30

A füleki váralja egy sikeres projektnek köszönhetően felismerhetetlenül megváltozik. Az INTERREG_VA határon átnyúló projekt által, melynek vezető partnere Fülek Város Önkormányzata, a város az utóbbi évek egyik legnagyobb támogatásához jut.

A „Határon és korokon átívelő kulturális örökség bemutatása a történelmi Nógrád területén“ megnevezésű projekt partnerei Füleken kívül Sátorosbánya Község, a magyar partnerek pedig Bátonyterenye Város és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. A partnerek együtt több mint 2,1 millió eurót kapnak.

Sátorosbányán a támogatásnak köszönhetően teljes felújításra kerül a határon álló somoskői várhoz vezető út. Bátonyterenye Város Önkormányzata felújítja a Gyürky-Solymossy kastélyhoz tartozó épületeket (tiszti- és cselédlakásokat), melyek a palóc kultúra bemutatóhelyéül fognak szolgálni. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a pénzt Salgótarjánban a Baglyaskő Vár területén végzendő régészeti feltárásokra tervezi felhasználni, melyek eredményeit archeoparkban mutatja be. A terület revitalizálását is tervezi, például gyermekjátszótér, nyilvános illemhelyek kialakítása és ismertető táblák elhelyezése által.

Fülek mint a projekt vezető partnere a támogatásból csaknem 928-ezer euróban részesül. Ennek köszönhetően megváltozik a váralja és az alsóvár egy részének arculata. Felújításon esik át a várhoz vezető három út, parkoló épül a turistabuszok és személyautók részére. A parkoló mellett nyilvános illemhelyek lesznek kialakítva, tereprendezésre, füvesítésre és bokrosításra kerül sor. A projekt információs pont kialakításával is számol a ma már kihasználatlanul álló bástyában, ahol a parkolóőr és egy információs terminál lesz található. Változtatásokon esik át maga a vár is, amelyre új művészi kivitelezésű bejárati kapu kerül és befedésre kerül a Bebek-torony alatt álló ágyútorony. Ez a helyiség a vár megtekintésére váró turisták időtöltését szolgálja majd, például a történelmi Nógrád várainak érdekfeszítő bemutatásával. Felújítás alá kerül az ún. borház is, melyben a mesterségek bemutatóhelye kap otthont. „Archeopark” is készül információs táblákkal. A Bebek-torony szintén új tetőt kap.

A közös projekt tárgya lesz egy közös IT applikáció és mobilalkalmazás biztosítása, workshopok a konferenciák szervezése is. A projekt közös célja a kulturális és természeti örökség bemutatása és egy határon átnyúló, fejlett észak-déli idegenforgalmi tengely kialakítása a történelmi Nógrádban. A „Határon és korokon átívelő kulturális örökség bemutatása a történelmi Nógrád területén“ projekt futamideje 2017. szeptember 1-jétől 2019. augusztus 31-ig tart.

Kovács Klaudia, a város szóvivője

Jelen sajtóközlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

Timelapse videó:

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink használatával ön beleegyezik a cookie-k használatába.
További információ (szlovák nyelven) Rendben