Az önkormányzat befejezte az egyik kulcsfontosságú projektjét. Az egykori Haraszt-hegyi kőbányában inert hulladék lerakóhelyet nyitottak. Az építési-bontási hulladékot eddig Losoncra szállították.

Március 29-én, pénteken, Füleken megnyitották az inert hulladék lerakóhelyét. Egy több mint tízéves gondolat valósult ez által meg, melyen a város az utóbbi négy évben intenzíven dolgozott. A hulladékgyűjtő udvar és a komposztáló telep kialakítása után ezzel betetőződött a hulladékgazdálkodás hatékonyabbá tételének folyamata.

Az inert hulladéklerakó nem a kommunális vagy egyéb, veszélyesnek minősülő hulladékok tárolására fog szolgálni, egyedül az építési hulladék és a bontási törmelék bizonyos fajtáit lehet benne elhelyezni. A város kénytelen volt azokat ez idáig ráfizetésesen Losoncra szállítani. Ezután a volt Haraszt-hegyi bánya bányaudvarát, illetve a kőfejtés után maradt gödröket fogják az építési-bontási hulladékkal feltölteni. A terület 10 ezer négyzetméter kiterjedésű, és a helyi úrbéresség tulajdona. A lerakóhely üzembe helyezését követően a város bérleti díjat fog neki fizetni, amely minden tonna hulladék után a lerakási illeték 20 százalékának megfelelő összegben lett megállapodva.

Az inert hulladéklerakót a Közhasznú Szolgáltatások városi cég fogja üzemeltetni. A lerakó felelős dolgozójának állandó munkahelye a közeli gyűjtőudvarban lesz. „Nála jelenthetik be a lakosok az inert hulladék elhelyezését érintő szándékukat. A lerakóhely munkanaponként 7-től 14 óráig tart nyitva. Természetesen, nagyobb mennyiségű hulladék esetén individuális terminus is megegyezhető“ - mondta Tóth Tibor,  a Közhasznú Szolgáltatások igazgatója. Egy tonna hulladék elhelyezésének árát a város 25,20 euróban szabta meg. „Ehhez az összeghez még hozzá kell számolni a törvény által megszabott hulladéklerakási illetéket, amely jelenleg tonnánként 7 euró“ - tette hozzá. Az illetékekből akarja az önkormányzat fedezni az alap beruházást, az úrbéresség bérleti díját, a környezetvédelmi alapba és a rekultivációs alapba fizetett járulékokat, valamint az üzemeltetési költségeket.

Az inert hulladéklerakóba a város ez ideig hozzávetőleg 108 ezer eurót fektetett be. A költségek a terveztetést, a terület körbekerítését, a kapusszoba felépítését, a kamerarendszer, a rámpák, a mérleg, valamint az aktív villámvédelmi rendszer és a működtetéshez szükséges elektromos csatlakozó megvásárlását foglalják magukba. A hulladéklerakó tervezett működési ideje az elkövetkezendő 10-15 év.  Amennyiben megtelik, a kapacitása a kétszeresére is bővíthető.

Kovácsová Klaudia
a város szóvivője