A helyi közutak téli karbantartása minden évben komoly erőpróba elé állítja az önkormányzatokat. Ez évben annál inkább, hogy az új törvény alapján a város kötelessége lett a hó eltakarítása az összes járdáról, ami Fülek esetében 27,3 km-t jelent. A Közhasznú Szolgáltatások (VPS) ezért speciális munkacsapatot hozott létre, új technikát vásárolt, és a város együttműködésre lépett a Besztercebányai Regionális Útkezelő Vállalattal is.

Január folyamán lépett érvénybe az új törvény, amely elrendeli, hogy az önkormányzatnak a közutak karbantartásán kívül biztosítania kell az összes járda tisztítását is. A decemberi és januári vastag hólepedő máris próbára tette a Közhasznú Szolgáltatások felkészültségét.  „Ezért is hoztunk létre egy 18 tagú speciális munkacsapatot a járdák tisztítására, amely készültségben áll a hétvégeken is“ – mondta el Tóth Tibor igazgató. Ez ideig a járdák karbantartását a kézi tisztításon kívül egy hátsó hótoló ekével szerelt kistraktor segítségével biztosították. „Ez évben négy, egy méter széles motoros rotációs kefét is beiktattunk melléje“ - tette hozzá, azzal, hogy egy kefe ára 950 euró. „Már most látjuk, hogy ez hatékony segítség. De minden igyekezetünk ellenére sem vagyunk képesek letakarítani a város területén lévő összes járdát. Ezért hálások vagyunk minden lakosnak, aki az új törvény ellenére is letakarítja a háza előtt a járdát. Nagy segítség ez nekünk“ - említette meg.

A közutak hóekézésére a Közhasznú Szolgáltatások három traktort használ, melyekből kettő a városi intézmény saját tulajdona, a harmadikat pedig alvállalkozó által biztosítja. Ez évi újdonságnak számít a regionális útkezelő vállalattal kialakított együttműködés. „Az állami főutak, például a Losonci, a Fő és a Püspöki utak, tisztántartása van a gondjaira bízva. Decembertől leszerződtünk a Besztercebányai Regionális Útkezelő Vállalattal, hogy a legnagyobb hóesések idején megszórják sóval és inert anyaggal a városi közutakat és a járdáinkat is. Néhány szórást már magunk mögött tudhatunk, és azokat igazán pozitívan értékelem“ - mondta Agócs Attila polgármester. Tóth Tibor igazgató még hozzáfűzte, hogy egy szórás átlagban véve 700 eurójába kerül a városnak. „Gazdaságosabb ez, mint saját szóróautót venni. Már a kisebb gépek ára is 150 ezer euró körül van, és sózni évente csak néhányszor kell. A megtérülését évtizedekben kellene számolnunk“ - zárta az igazgató.

Kovácsová Klaudia