• Füleki vár állami műemlék

  Füleki vár állami műemlék (Fotó: Schnelczer Zoltán)

 • Vigadó

  Vigadó (Fotó: Illés Gábor)

 • Berchtold-kastély

  Berchtold-kastély (Fotó: Schnelczer Zoltán)

 • Városi Park

  Városi Park (Fotó: Schnelczer Zoltán)

 • A Szűz Mária mennybemenetelének tiszteletére szentelt templom és ferences kolostor

  A Szűz Mária mennybemenetelének tiszteletére szentelt templom és ferences kolostor (Fotó: Schnelczer Zoltán)

 • Nógrádi Turisztikai Információs Központ

  Nógrádi Turisztikai Információs Központ (Fotó: Fülek Város)

 • Városháza

  Városháza (Fotó: Városi archívum)

Elérhetőségek
Füleki Városi Hivatal
Radničná 25, 986 01 Fülek
tel., fax: +421-(0)47-4381001
email: mesto@filakovo.sk

Ügyfélfogadás Városi Hivatal:
H.-Cs.: 7.30-11.30/12.30-16.00
Péntek: 7.30-11.30
Ügyfélfogadó központ:
Hétfő: 7.30-12.00
Szerda: 7.30-16.00
Péntek: 7.30-12.00

Megmenekül az eredeti városi erődítmény több min háromszáz éves bástyája. Az INTERREG határon átnyúló projektnek köszönhetően új küldetése lesz. Információs pontként fogja szolgálni a turistákat, és a létesítendő parkoló őrének munkahelye is lesz. A felújításoknak köszönhetően elkerüli „ikertestvére“ sorsát, melyet a szocialista korszakban lebontottak.

Az erődítmény utolsó bástyája

A Bástya utcai építmény a 17. századi eredeti városi erődítmény része volt. Egészen a 20. századig két ilyen bástya volt a városban. Az egyik közülük a templom közelében állt, és a részleges átépítését követően gazdasági épületként szolgált. Agócs Attila polgármester szerint a múlt rendszerben mindkettőt mint gabona-, illetve szénatárolót használták. „Ezt bizonyítja a vár alatti bástya tetőnyílása, ami másodlagos jelenség, és tervezzük az eltávolítását.“ A templom melletti bástya a 60-as években a posta építésének áldozata lett. „Ezért is olyan fontos, hogy a vár alatti bástya megmaradjon“ - tette hozzá.

A turistákat fogja szolgálni

Az INTERREG határon átnyúló projekten belül, amelyből a város mintegy millió euróval részesedett, szeretnék a bástya eredeti kinézetét visszaállítani. A felújítást régészeti feltárás előzi meg, melynek már júliusban kezdetét kellene vennie. „Ennek köszönhetően megbizonyosodhatunk róla, hogy miként is nézett ki eredetileg a bástya. Értékes leletekkel is számolunk, lehet, hogy rábukkanunk az eredeti városfalak vagy valamilyen emberi hajlékok maradványaira is“ - mondta a polgármester.

A feltárást követően megkezdődik a tornyocska felújítása. Az azt megelőző feltárással együtt több mint 72 ezer euróba fog kerülni. A projekt szerint információs pont lesz benne kialakítva a turisták részére. Munkahelyül fog szolgálni a projekten belül a vár alatt kiépített új parkoló őrének is. A látogatókat a bástyában modern információs terminál fogadja, mely által bőséges információhoz jutnak a vár és a város, valamint a környék kulturális öröksége felől.

A bástya ez idáig évtizedeken át kihasználatlan volt, illegális szemétlerakatok voltak benne, és az állaga fokozatosan romlott. A polgármester szerint a projektnek köszönhetően a  jövőben az ilyen jelenségek megelőzhetők lesznek. „Azzal számolunk, hogy a beruházásunkat követően ebben a városrészben további magánvállalkozások indulnak. Bízunk benne, hogy visszatér az élet a város ezen részébe, és ezáltal Fülek újabb funkcionális urbanisztikai térelemmel bővül“ - fejezte be mondandóját.

Kovácsová Klaudia

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink használatával ön beleegyezik a cookie-k használatába.
További információ (szlovák nyelven) Rendben