A Füleki Szakközépiskola műszaki felszerelésének bővítése az A Foglalkoztatási akcióterv az R2 és az M3 utak tengelye mentén – Irány egy új, határokon átnyúló észak–déli gazdaságfejlesztési tengely felé nevű sikeres határon átnyúló projekt újabb eredménye. A füleki iskola asztalosműhelye két géppel bővült, melyek biztosítják a tanulók magas szintű oktatását és jobb felkészülését a szakmában való további elhelyezkedésre.

TRAIN 1

A TRAIN – A termelőkapacitások fejlesztése, melynek célja a beszállítóvá válás projekt partnerei a Füleki Szakközépiskola (SOŠ) és a magyarországi Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK) voltak. A partnerek kiemelt célja a régió foglalkoztatási helyzetének javítása volt két, egymással szorosan összefüggő módszerrel. „Egyrészt ezek olyan tevékenységek voltak, amelyek az asztalos szakmát támogatják és népszerűsítik a régióban, mint például asztalosversenyek, tanulmányutak, a képzési igények feltérképezése, a képzési program kidolgozása, tréningek bevezetése stb. Másrészt új eszközök beszerzése a középiskola asztalosműhelye számára. A határ mindkét oldaláról érkező diákok munkaerő-piaci versenyképessége jelentősen nőni fog, ezzel is erősítve a régió gazdasági potenciálját“ – magyarázta Kovács Tímea projektmenedzser.

TRAIN 2

A projekt keretében az NKIK két magyar és szlovák nyelvű módszertani oktatófilm elkészítését fedezte, ezek célja segíteni a fémipari szakma alapjainak elsajátítását és szórakoztató módon támogatni a szakma megszerettetését. Emellett különböző diákversenyeket szervezett, cégeket vont be, önismereti és mentális fejlesztő tréningeket, valamint különböző tematikus workshopokat szervezett.

Az együttműködés szlovák partnereként a szakközépiskola korszerűsítette felszerelését. „A projektből két gépet szereztünk be. Az egyik gép a forgácslapok élszalagozására szolgál, a másik gép pedig egy négyoldalas marógép. Az élszalagozó volt a hiányzó láncszem ahhoz, hogy professzionális szinten tudjunk bútorokat gyártani. A gépek lehetővé teszik, hogy a diákjaink úgy hagyják el az iskolát, hogy készen álljanak profi szakműhelyekben bútor- vagy építő- és asztalosipari termékek előállítására” – mondta Varga Attila, a középiskola igazgatója.

A vásárolt berendezéseket gyakran használják az iparban, és a munkaerőpiac megköveteli működésük ismeretét. Modern gépek segítségével a hallgatóknak alkalmuk nyílik a legújabb technikák elsajátítására, gyakorlati készségeik fejlesztésére, s ezáltal a szakmai tudásuk és versenyképességük növelésére. „Másrészt a célok megvalósítása kielégíti a munkaadók igényét a műszaki képzettséggel rendelkező munkaerő iránt” – közölte Kovács.

Az EU-s forrású INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program által társfinanszírozott projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alap 126 382,12 euró összeggel támogatja, amelyből a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 75 016, 71 eurót, a Füleki Szakközépiskola pedig 51 365,41 eurót kapott.

 


www.skhu.eu