Inforom Polgári Társulás néven 10 évig működött önkéntes alapon a füleki önkormányzat támogatásával a roma polgárőrség városunkban. Tavaly májusában lehetőség nyílt arra, hogy Fülek Város pályázatot nyújtson be a roma polgárőrség tagjainak két évig tartó fizetett alkalmazására.

Sajnos a pályázatban kérvényezett két éves időtartam a hosszadalmas kiértékelés végett egy évre csökkent, és a pályázati feltételek módosítása végett a tíz polgárőr alkalmazása is nyolcra változott.

A Szlovák Köztársaság Munka-, Szociális és Családügyi Minisztériuma, mint a Foglalkoztatottsági és Szociális Inkluzív Regionális Program  (továbbiakban csak „FSZI RP“) Igazgató Szerve 2014.09.29-én fogadta el a Fülek Város által benyújtott „Polgárőrség a füleki marginalizált közösségben“ elnevezésű vissza nem térítendő anyagi támogatást igénylő kérvényt, amely 2013 májusában lett benyújtva az OP-ZaSI-FSR-2012/2.1/02 szamú pályázati felhívás alapján.
Fülek Város polgármestere az FSZI RP Implementációs Ügynökséggel (amely mint Közvetítő Szerv az Igazgató Szert nevémben jár el) 2014. szeptember 30-án írta alá a 81 609 eurós jogosultsági összegű vissza nem térítendő pénzügyi támogatásról szóló szerződést.

A projekt megvalósításának időtartama: 2014. október 02 - 2015. szeptember 31, azaz 12 hónap.

A projekt fő aktivitásának keretén belül - álláspályázat alapján lett kiválasztva, és október elejétől alkalmazva nyolc polgárőr, amelyből az egyik a parancsnokuk. A polgárőrség tagjai több iskolázáson is részt fognak venni, és a teljes felszerelés (ruházat és egyéb eszközök), két mobiltelefon, és a legszükségesebb irodai felszerelések is be lesznek számukra biztosítva.
A polgárőrség irodája a füleki Városi Művelődési Központ (Klub) épületében található.

A roma polgárőrség globális célja a polgárőrség eszközének kihasználása városunkban a helyi aktivizmus megerősítése, a közösség fejlődésének támogatása, az antiszociális cselekmények elkövetésének csökkentése,  a közrend és a szabványos minőségű környezet fenntartása azokban a lokalitásokban, amelyekben a marginalizált roma közösség polgárai élnek.

Ez a projekt az Európai Szociális Alap támogatásával valósul meg a Foglalkoztatottsági és Szociális Inkluzív Regionális Program  keretén belül.

logo esf

www.esf.gov.sk

logo op zasi

www.iazasi.gov.sk