Március 9-én, hétfőn, összeült Fülek Város válságstábja. A legújabban medializált információk és az SZK Belügyminisztériuma iránymutatása alapján a Város az alábbi intézkedéseket foganatosítja, melyek mától, 2020.3.9-től számított 10 napig, vagyis 2020.3.19-ig érvényesek:

A Város ugyanakkor külön nyomatékkal kéri azokat a városi alkalmazottakat, a város óvodáit és iskoláit látogató gyermekek szüleit, valamint minden füleki lakost és a város területén működő és tartózkodó személyt, akik az utóbbi 10 napban Olaszország vírussal sújtott részeibe, így Emilia-Romagna, Lombardia, Piemont és Veneto térségébe látogattak, hogy a vírus esetleges terjedésének korlátozása érdekében maradjanak a hazatérésüktől számított 14 napon át házi karanténban.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal határozatának értelmében 2020.3.6-tól egészen a visszavonásáig tilos a kliensek látogatása a szociális otthonokban, így a füleki Nefelejcs idősek otthonában is. Komoly esetekben (a kliens egészségi állapotában beállt rosszabbodás, a hozzátartozókkal való kapcsolatteremtés szükségessége esetén) az intézmény dolgozói telefonon keresik meg a hozzátartozókat.

A város válságstábja továbbra is figyelemmel kíséri a szlovákiai helyzetet, és szükség szerint operatív tanácskozásokat tart, amennyiben a koronavírussal összefüggésben bárminemű új tények merülnének fel.

Javaslatok a lakosság részére: