A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság SKHU/1902/4.1/038 azonosító számú "Szlovák-magyar geoturisztikai partnerség" elnevezésű projektje keretében megvalósuló geotúra-vezető képzésen való részvételre. A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik szakmailag felkészültek, tisztában vannak a Novohrad-Nógrád Geopark és a Bükk-vidék Geopark értékeivel és megfelelő módon képesek is átadni tudásukat a térségbe látogató vendégeknek.

A képzési csomag általános ismereteket (geológia, balesetvédelem, kultúrtörténet, növény- és állatvilág) és területspecifikus modulokat is tartalmaz.

Tervezett programja és tematikája a következő.

Az 50 órás tanfolyam két részből tevődik össze: egy négynapos, online elméleti képzésből, és egy négynapos terepi gyakorlótúrából az alábbiak szerint. A tanfolyamot egy elméleti vizsga, illetve egy vizsgatúra zárja. Eredményes vizsgák esetén a képzésben résztvevők a Novohrad-Nógrád Geopark és a Bükk-vidék Geopark területén geotúrák vezetésére jogosító oklevelet kapnak.
Részvételi díj nincs.
A pontos részletekről (pl. online felület használata, kezdési, illetve indulási időpontok, vizsgakörülmények és feltételek) későbbiekben, a képzést lebonyolítótól kapnak tájékoztatást.

I. Elméleti tanfolyam (online)

Témái:
A Bükk-vidék és a Novohrad-Nógrád Geopark geoturisztikai földrajzi adottságai és vonzerői (7 tanóra)
Geoparkok, geosite-ok, geoheritage, geoturizmus alapjai. A Bükk-vidék és a Novohrad-Nógrád Geopark geoturisztikai értéktípusai, Geo-túraszervezés elméleti alapismeretei, jogi vonatkozásai, helyi közösségek a geoturizmusban (7 tanóra)
Természetvédelem, környezeti nevelés, oktatás- és ismeretterjesztés terepen: ásványgyűjtés, fotózás, tanösvények, közösségépítés (6 tanóra)
A természetjárás egészségtana, elsősegély, mentés, extrém helyzetek (időjárás, vadállatok), a terepi tájékozódás, elmélete, eszközei (6 tanóra)

Tanórák napjai:
2021.06.19. (szombat) - 2021.06.20. (vasárnap)
2021.06.26. (szombat)
2021.07.03. (szombat)

II. Terepi gyakorlótúrák
2021.07.10. – 18. között
Egy nap, napi 6+1 órás (ebédszünet) túra előzetes időpont egyeztetést követően.

III. Vizsgák (előreláthatólag)
2021.07.23. (péntek)
Elméleti vizsga (online)
2021.07.24. (szombat)

Vizsgatúra

Az online és terepi napok időpontjával kapcsolatban a változtatás jogát fenntartjuk az időjárás és járványhelyzet figyelembevételével. Várjuk jelentkezését a kitöltött jelentkezési lap megküldésével az alábbi címre Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 2021.06.16.-ig.

Jelentkezési lap [PDF, 379 kB]

Interreg logó