Igazi színházi csemege vár a füleki közönségre márciusban. Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak című regényéből Keresztes Tamás rendezésében készült el az azonos című színházi előadás. Oszkár, a jobb napokat is megélt, művészlelkű, alkoholista szobafestő monodrámájában a mulatságos, de egyben a tragédiáktól sújtott kisembert Thuróczy Szabolcs eleveníti meg a színpadon.

Bödőcs Tibor első regénye a magyar vidék iránt érzett rajongás, aggódás és szeretet műve. Amennyire nyomorult, annyira mulatságos. A szerző többször is nyilatkozta, hogy Thuróczy Szabolcs hangján szól a fejében Oszkár. „Lassan két évtizede figyelem Thuróczy Szabolcs a (magyar) néplélek ismeretéről tanúskodó alakításait Pintér Béla zseniális darabjaiban... Aztán írtam egy kocsmaregény-félét és ebből készül most egy monodráma Szabolcs főszereplésével. Keresztes Tamás, kiváló színművészünk, nem mellesleg Gogol: Egy őrült naplójának káprázatos előadója lesz a darab rendezője. A dramaturgia vastörvényeit pedig a nagyszerű Enyedi Éva érvényesíti majd magas színvonalon” - nyilatkozta Bödőcs a darab előkészületei közben.

Március 17-én Füleken is megnézheti a közönség a Bödőcs Tibor könyvéből készült előadást, mely műfaja szerint „kocsmaária” – sok nevetéssel és sírással. Oszkár világa néhol nosztalgikusan költői, néhol sokkolóan ismerős és karcos. A monodrámát előadó Thuróczy Szabolcs a Magyar Filmkritikusok Díjával és a Magyar Filmdíjjal többszörösen is kitüntetett színművész, akit a közönség leginkább a Tiszta szívvel című filmből vagy az Aranyélet című sorozatból ismerhet.

S hogy mi vár a közönségre, azt a színművész a Napunk hírportálnak adott interjújában a következőképpen foglalta össze: „Sokan azt gondolják a darabról, hogy ha Bödőcs, akkor végig móka és kacagás lesz, de azért ebben a produkcióban és természetesen az eredeti műben is jóval több van ennél. Tibinek nagyon jó írói vénája van. A néző pedig kap hideget-meleget a színpadról.“

A Füleki Városi Művelődési Központ rendezvényére elővételben kedvezményesen, 6 euróért vásárolhatók jegyek a VMK-ban, illetve online az intézmény honlapján: www.kultura.filakovo.sk. Az előadás napján a nézők a helyszínen 8 euróért válthatják meg belépőjegyeiket. A március 17-i Bödőcs-darab előadását a Kisebbségi Kulturális Alap támogatja.

A művelődési központ a 2023-as évben további izgalmas előadásokat kínál a színház szerelmeseinek. Májusban szlovák nyelvű vígjátékot láthat a közönség Forró zuhany (Horúca sprcha) címmel a Komédia Színház (Divadlo Komédie) előadásában, Zuzana Tlučková, Peter Kočiš, Marcel Ochránek, Přemek Boublík, Katarína Ivanková, Thomas Puskailer, illetve Jakub Lorencovič szereplésével. Ismét ellátogat Fülekre a közkedvelt nyitrai Andrej Bagar Színház (Divadlo Andreja Bagara) is, mely ezúttal a Hogyan nevezzelek? (Meno) című előadással lép színpadra. A magyar nyelvű közönségnek a Komáromi Jókai Színház Örkény István Tóték című darabját mutatja be, melyben Molnár Xénia, Hostomský Fanni, Fabó Tibor, Matusek Attila, Olasz István és Holocsy Krisztina mellett két vendégművész, Oszlík Péter és Gáspárik Attila alakításának lehetnek tanúi a nézők. Teret kapnak a helyi amatőr színházak is. A Zsákszínház Spiró György Kvartett című darabját dolgozza fel Négyesben címmel, míg az Apropó Kisszínpad Madách Tragédiájának diákos ötletességgel megoldott falanszter-jelenetét viszi színpadra. Az iskolák számára április 3-án két angol nyelvű előadással készül a VMK, melyet a Színházi Központ (Divadelné centrum) mutat be Last Wish címmel. A legkisebbek számára a nyár folyamán a Paramisi Társulat hozza el A három muzsikus című zenés interaktív mesejátékát, mely a magyar és cigány népmesék zenés és táncos átdolgozásával nyújt felejthetetlen élményt.

A Bödőcs-darab után a soron következő előadásra a színházi világnap alkalmából kerül sor. Március 26-án a családokat várják a művelődési központba a szervezők, ahol az Odivo független színházi formáció mutatja be interaktív zenés mesejátékát A farkas, aki kipottyant a könyvből (O vlkovi, ktorý vypadol z knižky) címmel. A Füleki VMK egész éves kínálatában, a magyar, szlovák, valamint roma és angol színházi programok, kicsiknek és nagyoknak szóló előadások között minden színházrajongó találhat kedvére valót.

Forrás:
https://www.hangvilla.com/Programjaink/Bodocs-Tibor-Meg-se-kinaltak-Thuroczy-Szabolcs-eloadasa
https://napunk.dennikn.sk/hu/3043113/thuroczy-szabolcs-semmilyen-allami-dijat-nem-kapok-de-ezen-is-csak-rohogok-magamban/
https://6szin.hu/repertoar/bodocs_tibor_meg_se_kinaltak#

Meg se kínáltak - Plakát