Elindult a 31. Palóc Napok és Füleki Városnapok programsorozata. Idén a rendezvény két részből áll. Az idei Palóc Napok első rendezvénye a XXVI. Nógrádi Nemzetközi Folklór Fesztivál volt, amely július 29-én került megrendezésre a várudvarban. A Palóc Napok és Városnapok hagyományos háromnapos ünnepsége augusztus 12-én délután kezdődik és augusztus 14-ig, vasárnapig tart.

Augusztus 12-én a fesztivál Léda Adela Vašová munkáiból rendezett kiállítás megnyitójával kezdődik a Városi Honismereti Múzeumban. Délután a színházrajongók a GUnaGU Színház közreműködésében a Riaditeľky zemegule című előadást tekinthetik meg.  Délután a Tűzfészek Társulat csoportja gólyalábas felvonulás keretében vezeti el a látogatókat az VMK épületétől a várudvarig. A fesztivál hivatalos megnyitójára a várudvaron kerül sor. A nap zárásaként Rúzsa Magdolna, magyar énekesnő lép színpadra.

Augusztus 13-án, szombaton az ünnepségek tovább folytatódnak: a Várfelső utcában füleki vásár, a várudvarban Családi délelőtt, majd délután koncert lesz Infinity Neoton Show címmel, míg a sávolyi úton a Nyitott pincék napjára várják az érdeklődőket. A nap esti zenei fellépője a jól ismert kassai Peter Bič Project együttes lesz, amely kellemes hangulatot varázsol a vár udvarába. Az előzenekar a helyi és a környék lakossága számára már ismert Steve Misik & Co. formáció.

A fesztivál utolsó napja a kultúra és a sport jegyében telik. Augusztus 14-én, vasárnap reggel ünnepi szentmisék és körmenet lesz.  Nem hiányozhat a bajnoki labdarúgó-mérkőzés sem, melyen a FTC Fülek és az MFK Snina csapatai lépnek pályára. A tavalyi sikeres városi séta után idén ismét a város történelmi helyszíneinek nyomába eredünk. Ezúttal a magyar gimnáziumi oktatás 70. és a szlovák gimnáziumi oktatás 50. évfordulója alkalmából a séta témája a füleki gimnázium lesz. Az interaktív városi sétát a losonci Traditional Dixie Stompers zenekar kíséri a Koháry tér – Városi Honismereti Múzeum – Gimnázium útvonalon, egészen a várig. A háromnapos fesztivál a Rátonyi Róbert Színház Sybill című operett-előadásával zárul. A futballmérkőzés, valamint az operett szünetében sor kerül a városi díjak ünnepélyes átadására.

A több napos rendezvénysorozat a kulturális programok színes skáláját kínálja minden látogatónak.

A Palóc Napokat és a Füleki Városnapokat a Füleki Városi Művelődési Központ, Fülek Város és partnereik szervezik a Kisebbségi Kulturális Alap és a Besztercebányai Megyei Önkormányzat támogatásával.

A belépőket a színházi előadásra, a koncertekre és az operettre online a www.kultura.filakovo.sk oldalon vagy személyesen a Füleki Városi Művelődési Központban lehet megvásárolni.

A műsorváltozás jogát fenntartjuk!

Palóc Napok és Füleki Városnapok - Program

Palóc Napok és Füleki Városnapok - GUnaGU Színház

Palóc Napok és Füleki Városnapok - Rúzsa Magdolna

Palóc Napok és Füleki Városnapok - Családi délelőtt

Palóc Napok és Füleki Városnapok - Infinity Neoton Show

Palóc Napok és Füleki Városnapok - Peter Bič Project

Palóc Napok és Füleki Városnapok - A Gimnázium nyomában

Palóc Napok és Füleki Városnapok - Sybill