Zenés évszakok című programsorozatának második évadát indította el idén februárban a Füleki Városi Művelődési Központ. A rendezvénysorozat célja, hogy kamarakoncertek formájában hozza közelebb a klasszikus zenét az érdeklődőkhöz.

Az évszakonkénti komolyzenei koncertek többségét önálló rendezvényként, egyet pedig egy nyári fesztivál keretében tervezett megvalósítani a vmk, hogy ennek a műfajnak az értékeit akár azoknak is bemutathassa, akik a koncerttermeket rendszeresen nem látogatják. A Zenés évszakok Téli komolyzenei koncertje Jakab Tünde fuvola- és Peter Valentovič zongorajátékával az év elején még megvalósulhatott, de a tavaszi–nyári időszakra tervzett két koncert a koronavírus-járvány miatt sajnos elmaradt. Karácsonyi meglepetés gyanánt a sorozat idei utolsó komolyzenei koncertjéről – melynek vendégei Fazekas Bence hegedűművész és Vladimír Plachetka zongorista lesznek – november végén a VMK bábtermében videófelvétel készült, melyet a LocAll Televízió sugároz az ünnepek alatt naponta, december 24. és 30. között, valamint ugyanebben az időben a Füleki VMK Facebook-oldalán is megtekinthető lesz. A felvételt a C.A.W. stúdió készítette.

Fazekas Bence hegedűművész a Kassai Konzervatóriumban végezte középfokú tanulmányait, ahol hegedűt, zongorát, valamint kamarazenét tanult. Ezzel párhuzamosan számos mesterkurzuson is részt vett Alexander Shonert, Igor Karško, Vásáry Tamás, Zs. Szabó Mária, Balázs János vezetésével. 2011-ben tagja volt a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekarnak, 2013-ban 1. helyezést ért el vonósnégyesével a Szlovákiai Konzervatóriumok versenyén, 2014-ben pedig a Kassai Konzervatórium zenekarának volt a koncertmestere. Az ezt követő két év leforgása alatt tagja volt a Kassai Állami Filharmóniának, valamint a Kassai Állami Színház zenekarának. 2015-ben nyert felvételt a Pozsonyi Zeneakadémiára, ahol Alexander Jablokov diákja volt, majd a Besztercebányai Művészeti Akadémia Zeneművészeti Karán folytatta a mesterképzést, ahol Milan Paľa osztályában diplomázott. Tanulmányai mellett számos koncerten fellépett mint szóló-, kamarazenei és zenekari játékos egyaránt, jelenleg pedig a Kassai Állami Színház koncertmester-helyettese, valamint a Jozef Adamovič Konzervatórium zenekarának vezetője és az iskola korrepetitora.

Vladimír Plachetka zongoraművész a Kassai Timonova Utcai Konzervatórium tanulója volt, majd az abszolutórium megszerzése után a Besztercebányai Művészeti Akadémia Zeneművészeti Karán folytatta tanulmányait prof. Mgr. Art. Zuzana Niederdorfer, ArtD. és doc. MgA. Jana Škvarková, ArtD. vezetésével. Részt vett élvonalbeli előadók tanfolyamain, továbbá a „Forum per tasti“ nemzetközi zorgoraművészeti fesztivál keretein belül megrendezett 3. Musica Slovacca nemzeti zongoraversenyen elismerésben részesült. Jelenleg a Jozef Adamovič Konzervatórium és a Kassai Bernolák Utcai Művészeti Alapiskola pedagógusa. Ezen kívül több zenei együttessel is közreműködik, és aktív tagja a Delicates Triónak.

A két művész komolyzenei koncertfelvételén válogatás hangzik el egyebek mellett Beethoven, Chopin, Sarasate és Kreisler műveiből.

A rendezvénysorozattal a szervezők 2021-ben is művészi élményt kínálnak majd a komolyzene kedvelőinek, amennyiben azt a járványhelyzet lehetővé teszi. A sorozat korábbi évfolyamának vendégei a Beliczay Quartett (vonósnégyes), Jordana Palovičová (zongora) és Ivan Palovič (brácsa), Štefan Szabó (gitár) és Ján Fiala (vibrafon), valamint a Štefan Reiter és Reiter István hegedűduó voltak.

A Zenés évszakok című rendezvénysorozat a Művészeti Alap támogatásával valósul meg.