Július 11-én indul Füleken az első nyári szabadtéri rendezvény, a „MUZSIKÁL AZ ERDŐ”, melynek a városi park ad helyszínt.

A lombkoronák alatt a komolyzenei koncert keretében Demeniv Mihály (harmonika) és Tálas Áron (zongora) játékát élvezhetik majd a zenekedvelők, fellép Balog Péter gitár- és Balog Benedek gordonkaművész, valamint a helyi Pro Kultúra Férfikar. A népzenei blokkban a Foncsik Énekegyüttes, a File Banda zenekar és a Jánošík Gyermek-néptáncegyüttes énekesei mutatkoznak be. Zárókoncertet a Tárkány Trió ad.

A „Muzsikál az erdő” célja, hogy minél szélesebb rétegekkel ismertesse meg a klasszikus és népzene értékeit, a környezettudatos, erdőt szerető gondolatokat. Az említett programokon túl lesz kézműves foglalkozás a Motolla Kézműves Műhellyel és a Bábika Játszóházzal, kisebb vásár, helyi termékek bemutatójával, szakvezetéses parki séta Balázs Csaba ökológussal és Szabó Lajos erdőmérnökkel, régészeti előadás a füleki várban Vozár Bianka régésznek köszönhetően, valamint a kicsiknek Mesebölcső Csernik Szende mesemondóval és bábszínházi előadás a MeseFigurákkal. Az érdeklődők megismerkedhetnek a Novohrad-Nógrád Geopark és a Nógrádi Turisztikai Információs Központ tevékenységével és szolgáltatásaival, valamint a Nógrádi Regionális Termék védjeggyel ellátott termékekkel is.

A füleki rendezvény csak az egyik állomása a kilencnapos Muzsikál az erdő – Mátrai Művészeti Napok programsorozatának. A határon átnyúló együttműködés keretében megvalósuló rendezvény nyolc magyarországi és egy szlovákiai helyszínen zajlik 2020. július 4–12-e között. A rendezvénysorozatot a magyarországi partner 2004-ben indította el, a Füleki Városi Művelődési Központ 2016-ban csatlakozott a programhoz.

A Muzsikál az erdő – Mátrai Művészeti Napok szervezője a magyarországi Muzsikál az Erdő Alapítvány, a füleki rendezvény társszervezője a Füleki Városi Művelődési Központ, partnerei a Füleki Vármúzeum, a Közhasznú Szolgáltatások és a Novohrad–Nógrád Geopark.

Illés Kósik Andrea,
a VMK igazgatónője