Először mutatkozik be a városban Rác Miroslav, elismert zongoraművész és zeneszerző, aki a holokauszt áldozatinak emlékére szerzett zongoradarabjait adja elő. A koncertre január 27-én kerül sor a Városi Művelődési Központban 18:00 órai kezdettel, ahol felcsendülnek azok a dallamok, melyeket a holokauszt áldozatainak és túlélőinek tiszteletére és emlékére szerzett.

„Ezekkel a zongoradarabokkal arra törekszem, hogy az emberek tudatosítsák az élet értékeit, hogy ne ítélkezzenek egymás felett, ne bírálják, ne alázzák a másikat. A holokauszt témája nagyon fontos, és minden egyes nap gondolnunk kell rá, főleg így, hogy napjainkban mindannyian látjuk az extrémizmus erősödését, amely semmibe veszi vagy épp vitatja a holokausztot - mondta Rác Miroslav. (Forrás: romata.sk)

Rác Miroslav zenész családból származik. 15 évesen már a lengyelországi Nemzeti Filharmóniában koncertezett, Varsóban. Saját darabokat 13 évesen kezdett szerezni. Tanulmányait a nagytapolcsányi Kardoš Dezider Konzervatóriumban végezte, zongora szakon. Jelenlegi munkásságáért számos elismerésben részesült és tiszteletbeli címet kapott a belgrádi egyetemtől.

A zenét élete küldetésének tartja. Munkássága tiszteletteljes emléket állít a holokauszt ártatlan áldozatai számára. Zenéjét és koncertjeit oktatási célokra is használja, mellyel szeretné, ha a köztudatba kerülne a holokauszt, azon belül is a roma holokauszt, és annak sok ártatlan áldozata.

A buchenwaldi koncentrációs táborban elhunyt roma gyerekekről szóló külföldi dokumentumfilm zenéjét is ő szerezte. Fellépett Tel Avivban, a szeredi koncentrációs tábor helyén épült Holokauszt-múzeumban, a besztercebányai múzeumban, Késmárkon, Rózsahegyen, Lőcsén és nem utolsó sorban Budapesten, Londonban és Párizsban. Aktívan együttműködik az Auchwitz - Birkenau Állami Múzeummal, a besztercebányai Szlovák Nemzeti Felkelés Múzeumával, de az eperjesi Állami Tudományos Könyvtárral is. (Forrás: romaspririt.sk)

Január 27-e a holokauszt nemzetközi emléknapja, 1945-ben ezen a napon szabadították fel az auschwitzi koncentrációs és megsemmisítő tábort.  Ez a nap emlékeztet a második világháborús holokauszt hat millió zsidó áldozatának szenvedéseire.

Füleki Városi Művelődési Központ