• Füleki vár állami műemlék (Fotó: Schnelczer Zoltán)
  • Vigadó (Fotó: Illés Gábor)
  • Berchtold-kastély (Fotó: Schnelczer Zoltán)
  • Városi Park (Fotó: Schnelczer Zoltán)
  • A Szűz Mária mennybemenetelének tiszteletére szentelt templom és ferences kolostor (Fotó: Schnelczer Zoltán)
  • Nógrádi Turisztikai Információs Központ (Fotó: Fülek Város)
  • Városháza (Fotó: Városi archívum)
  • Füleki vár állami műemlék (Fotó: Schnelczer Zoltán)

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Elérhetőségek
Füleki Városi Hivatal
Radničná 25, 986 01 Fülek
tel., fax: +421-(0)47-4381001
email: mesto@filakovo.sk

Ügyfélfogadás
Városi Hivatal:
H.-Cs.: 7.30-11.30/12.30-16.00
Péntek: 7.30-11.30
Ügyfélfogadó központ:
H.-Cs.: 7.30-16.00
Péntek: 7.30-11.30

Koncertek, kreatív programok, beszélgetések, előadások és filmvetítések várják az érdeklődőket az idei UDVart fesztiválon július 4-től 6-ig Füleken. A magyaron kívül szlovák, cseh, roma, szír és okcitán származású vendége is lesz a háromnapos összművészeti rendezvénynek.

A Városi Honismereti Múzeum udvarán zenei programok, valamint irodalommal és kultúrával kapcsolatos beszélgetések váltják egymást. Az esti koncerteken hazai és nemzetközi előadók is színpadra lépnek – a magyarországi PARNO GRASZT, valamint a FERENCZI GYÖRGY és az ELSŐ PESTI RACKÁK mellett a cseh FRAJARA PUTIKA és a szlovák PETER LIPA BAND zenél a fesztivál közönségének. Nem marad el a slam poetry sem, ezúttal a legnagyobbak: PION István, SIMON Márton és LABODA Róbert adják egymásnak a mikrofont. SIMON Márton költőként is bemutatkozik, Rókák esküvője című kötetéről Laboda Róbert beszélget a szerzővel. KOVÁCS Attila iszlamológust a füleki Ahmad ALI társaságában VASIK János faggatja a Közel-Kelet világáról. SZABÓ István és Ján FIALA gitár-vibrafon duója a zenekedvelőknek kínál csemegét, csakúgy, mint KARDOS HORVÁTH János, a Kaukázus zenekar énekesének akusztikus koncertje, vagy az okcitán zenész, a franciaországi Miquéu MONTANARO világzenei produkciója. Ismét lesz esti mozi – a ČIARA című alkotás kerül vetítésre. A film forgatókönyvírója, a losonci származású Peter BALKO is ellátogat a fesztiválra, akivel Klaudia MIKUŠ KOVÁCSOVÁ beszélget majd. Első ízben jelenik meg az UDVart programjában színházi előadás – a KUMŠT című produkcióban KASSAI Csongort is láthatja a közönség. Újdonság lesz az OPERABEAVATÓ is, melynek témája: Mozart-duettek a szerelemről. DINYÉS Dániel a zongora mellől könnyed humorral mesél az operákról „olyanoknak, akik soha nem értették, mi a jó egy szerelmi hangosan éneklésben vagy épp egy félórás haldoklásban“.  A duetteket KOLONITS Klára (szoprán) és ERDŐS Attila (bariton) adják elő.

A FOLT Művészeti Műhelynek is köszönhetően újra lesznek workshopok, alkotóműhelyek és filmsarok, a színházi előadás a VI. Nemzetközi Színházi Fesztivál, az irodalmi programok a LiteraTúra projekt keretében valósulnak meg. A programot kiállítások, előadások, esti fényfestés, mászófal, csocsó, könyv- és társasjáték-sátor gazdagítja, de gyerekprogramok is lesznek. Működik majd a chill sátor a lazulni vágyóknak, az ínyencek pedig kézműves sörökkel olthatják szomjukat.

A rendezvény szervezője a Füleki Városi Művelődési Központ, társszervezője a Füleki Vármúzeum. Az UDVart 2019 s azon belül a FOLT Művészeti Műhely, a VI. Nemzetközi Színházi Fesztivál és a LiteraTúra VI. programjai a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával valósulnak meg. A Zenés évszakok című alprogram támogatója a Művészeti Alap. A fesztivállal kapcsolatos információk folyamatosan kerülnek fel az UDVart hivatalos honlapjára: www.udvartfestival.com, illetve Facebook-oldalára: www.facebook.com/udvartfest.

Illés Kósik Andrea, VMK

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink használatával ön beleegyezik a cookie-k használatába.
További információ (szlovák nyelven) Rendben