Vo Fiľakove sa chystajú na veľký futbalový sviatok. Po viac ako troch desaťročiach do mesta zavíta prvoligista. V rámci tretieho kola Slovnaft Cupu si žlto-modrí zahrajú proti družstvu DAC Dunajská Streda. Organizátori očakávajú vyše dvetisíc fanúšikov.

Už o niekoľko dní ulice mesta zaplnia futbaloví nadšenci. V utorok 17. septembra o 16-tej hodine bude FTC hrať proti prvoligistom z Dunajskej Stredy. „Už v prvom kole, keď sme sa dozvedeli, že máme šancu hrať proti Dunajskej Strede, sme boli nadšení. Napokon sa nám to podarilo po dvoch víťazstvách nad Jesenským a Slovenskými Ďarmotami,“ povedal prezident FTC a viceprimátor mesta Attila Visnyai.

Ako ďalej pokračoval, prvoligový tím nehral vo Fiľakove už 31 rokov. O to viac sú podľa jeho slov radi, že žreb padol práve na Dunajskú Stredu, s ktorou je fiľakovské mužstvo spriaznené. „Sú tiež žlto-modrí, veľa našich fanúšikov fandí aj DAC a chodia na ich zápasy. Zároveň náš tréner Eugen Bari dlhé roky hrával za Dunajskú Stredu, dnes za ňu hrá jeho syn. Myslím si, že tento zápas sa bude niesť v priateľskom duchu a v skvelej atmosfére,“ povedal prezident FTC. Vzrušenie panuje aj medzi hráčmi. „Bude to veľký moment ich kariéry. Pre futbalistov je to česť.“ Špeciálnu prípravu však hráči zatiaľ nemajú. „Chlapci sú zamestnaní, chodia do škôl. Okrem toho hrávajú majstrovské zápasy. V sobotu hráme v Čadcou a v utorok už nastupujeme proti DAC. Bude to pre nás preto náročnejšie aj po stránke regenerácie,“ vysvetlil prezident s tým, že hoci je výsledok dôležitý v každom zápase, tento bude predsa iný. „Urobíme všetko pre čo najlepší výsledok. Avšak odhliadnuc od konečného skóre bude tento zápas pre nás v každom prípade sviatkom,“ dodal.

O zápas je už teraz veľký záujem. Všetky lístky na tribúnu vypredali v priebehu necelých 24 hodín. „Už ostali len lístky na státie. Dokopy sme dali do predpredaja 2500 lístkov. Očakávame, že väčšina z nich sa predá, doposiaľ sa ich minula tisícka,“ doplnil. Zápas s takýmto množstvom fanúšikov sprevádzajú aj náročné organizačné a bezpečnostné prípravy. „Aj keď nepôjde o rizikový zápas, musíme byť pripravení. Na príprave úzko spolupracujeme s OR PZ v Lučenci, mestskou políciou, MOPS, strojnásobená bude usporiadateľská služba a na bezpečnosť bude dohliadať aj SBS-ka. Zabezpečená bude i zdravotná služba,“ dodal s tým, že v okolí štadióna budú pripravené aj záchytné parkoviská.

Klaudia Mikuš Kovácsová
hovorkyňa mesta