Zimná údržba miestnych komunikácií je každoročne zaťažkávajúcou skúškou pre samosprávy. V tomto roku o to viac, že na základe nového zákona je mesto povinné odpratávať všetky svoje chodníky, čo v prípade Fiľakova predstavuje 27,3 km. Verejnoprospešné služby mesta (VPS) preto zriadili špeciálnu čatu, nakúpili novú techniku a mesto začalo spolupracovať aj s Banskobystrickou regionálnou správou ciest (BBRSC).

Počas januára prišiel do platnosti nový zákon, v rámci ktorého musí samospráva zabezpečovať okrem ciest aj údržbu všetkých svojich chodníkov. So štedrou snehovou nádielkou, ktorá pokryla mesto v decembri a v januári, mali VPS plné ruky práce. „Zriadili sme preto 18-člennú špeciálnu čatu na čistenie chodníkov, ktorá je v pohotovosti aj počas víkendov,“ povedal riaditeľ VPS Tibor Tóth. Doposiaľ okrem ručného čistenia zabezpečovali údržbu chodníkov pomocou malotraktora so zadnou radlicou. „V tomto roku k nemu pribudli štyri motorové rotačné kefy široké jeden meter,“ dodal s tým, že cena jednej kefy je 950 eur. „Už teraz vidíme, že je to efektívna pomoc. No aj aj napriek všetkým snahám, nie sme schopní očistiť všetky chodníky na celom území mesta. Preto sme vďační každému občanovi, ktorý si napriek novému zákonu chodník pred svojim domom očistí. Je to pre nás veľká pomoc,“ pripomenul.

Na pluhovanie snehu z ciest používajú VPS tri traktory, z ktorých dva sú ich vlastným majetkom a jeden zabezpečujú cez subdodávateľa. Tohtoročnou novinkou je ale spolupráca s BBRSC. „Má na starosti čistenie štátnych ciest, napríklad Lučenskej, Hlavnej či Biskupickej. Od decembra sme s BBSRC zmluvne dohodnutí, že nám budú počas najväčších snehových nádielok posýpať soľou a inertným materiálom aj naše mestské cesty a ulice. Niekoľko posypov už máme za sebou a hodnotím ich naozaj pozitívne,“ povedal primátor Attila Agócs. Riaditeľ Tóth doplnil, že jeden posyp stojí mesto v priemere 700 eur. „Je to hospodárnejšie, ako kupovať vlastné posypové vozidlo. Už menšie stroje stoja okolo 150-tisíc eur a soliť treba len niekoľkokrát do roka. Návratnosť by sme počítali v desaťročiach,“ zakončil.