Vyše tristoročná bašta z pôvodného mestského opevnenia bude zachránená. Vďaka cezhraničnému projektu INTERREG dostane nové využitie. Vznikne v nej infobod pre turistov a bude pracoviskom strážcu pripravovaného parkoviska. Vďaka rekonštrukcii sa vyhne osudu svojho „dvojčaťa“, ktoré zbúrali za obdobia socializmu.

Posledná bašta opevnenia

Bašta nachádzajúca sa na Baštovej ulici vo Fiľakove bola súčasťou pôvodného mestského opevnenia pochádzajúceho zo 17. storočia. Až do 20. storočia prežili v meste dve takéto bašty. Jedna z nich stála blízko kostola a bola sčasti prestavaná na hospodársku budovu. Podľa primátora Attilu Agócsa obe slúžili počas bývalého režimu ako skládky obilia či sena. „Dôkazom je vikier na bašte pod hradom, ktorý je sekundárnym javom a plánujeme ho odstrániť.“ Bašta pri kostole padla za obeť výstavbe pošty v 60. rokoch. „Aj preto je také dôležité, aby sa bašta pod hradom zachovala,“ doplnil.

Slúžiť bude turistom

V rámci cezhraničného projektu INTERREG, z ktorého mesto získalo takmer milión eur, chcú bašte prinavrátiť pôvodný vzhľad. Rekonštrukcii bude predchádzať archeologický výskum, ktorý by mal odštartovať už v júli. „Vďaka nemu sa nám potvrdí, ako bašta pôvodne vyzerala. Očakávame tiež zaujímavé nálezy, možno zachytíme nejaké časti bývalých hradieb alebo obydlí,“ povedal primátor.

Po ukončení výskumu sa začne na vežičke samotná rekonštrukcia. Spolu s predchádzajúcim výskumom bude mať hodnotu vyše 72-tisíc eur. Podľa projektu v nej vznikne infobod pre turistov. Pracovať v ňom bude strážca nového parkoviska, ktoré sa v rámci projektu vybuduje pod hradom. V bašte návštevníci nájdu moderný info-kiosk, prostredníctvom ktorého sa dozvedia viac o hrade a kultúrnom dedičstve mesta i regiónu.

Bašta bola doposiaľ desaťročia nevyužívaná, vznikali v nej čierne skládky a postupne chátrala. Podľa primátora takýmto javom do budúcna vďaka projektu predídu. „Počítame s tým, že po našich investíciách sa v nehnuteľnostiach v tejto lokalite vytvoria ďalšie súkromné prevádzky. Veríme, že sem vrátime život a že sa lokalita stane ďalším funkčným urbanistickým prvkom Fiľakova,“ zakončil.

Klaudia Kovácsová