Az önkéntes tűzoltóknak új székhelye van. A város felújította számukra a Filbyt városi lakáskezelő vállalat garázshelyiségeit. Az önkormányzat csaknem 30 ezer eurós támogatást hívott le erre a célra az SZK Belügyminisztériumától. Az új tűzoltószertárt a Városnapok alkalmával adták át.

A Filbyt garázsai nagy változásokon estek át az utóbbi hónapokban. A belügyminisztérium támogatásának és a város saját forrásainak köszönhetően, melyek közösen kis híján 60 ezer eurót tettek ki, az önkormányzat az önkéntes tűzoltók szükségleteihez igazította azokat. A felújításon belül a régi ablakokat új műanyag ablakokra cserélték és új hőszigetelt, villamos meghajtású bejárati kapukat szereltek. A garázsok és a hozzájuk tartozó helyiségek új vakolatot és padlózatot kaptak. Kiegészült és kibővült a fűtési rendszer, minek köszönhetően temperáló fűtés lesz a garázsokban is. Kicserélték az elektromos vezetékeket, a helyiségek világítótestekkel és füstgázelszívó rendszerrel egészültek ki. „Öt év alatt szép eredményeket értünk el az önkéntes tűzoltókkal. Először a belügyminisztériumtól egy felújított Tatrát, majd egy árvízvédelmi csomagot kaptak. Ma átadjuk számukra az új szertárt, melyet a minisztérium csaknem 30 ezer euróval támogatott. Ma már elárulhatom azt is, hogy néhány nap múlva egy új Iveco Daily autót is kapnak. Ami a székhelyük felszereltségét is illeti, így már magas színvonalat képvisel a testületünk” ‒ mondta Agócs Attila polgármester. Ugyanakkor a városvezetés nevében meg is dicsérte az önkéntes tűzoltókat. „Nagyon aktív és ügyes tűzoltóink vannak, ezért is igyekszünk őket a lehető legjobban támogatni. A város legaktívabb egyesületei közé tartoznak, a tűzvédelmen kívül angazsálják magukat a kulturális események és a karitatív tevékenység terén is, és mindig segítőkészek“ ‒ tette hozzá.

A helyi önkéntes tűzoltók nagy örömmel fogadták az új helyiségeket. Az elnökük, Mesiarik Marian szerint az eddigi helyiségeik a hivatásos tűzoltók székhelyén nem voltak számukra megfelelők. „Csak egy kis helyiség állt a rendelkezésünkre, amely egyszerre szolgált irodaként, közösségi helyiségként, öltözőként és raktárhelyiségként, valamint egy garázs, ahova csak az egyik autónk fért be. Nem voltak szociális helyiségeink sem" ‒ indokolta.  Mesiarik Marian az új tűzoltószertár előnyét mindenekelőtt abban látja, hogy mostantól már egy helyen lesz a teljes technikájuk. „Eddig egymástól több mint egy kilométer távolságban voltak, ami komplikálta a bevetéseinket. Ugyanúgy segít a garázsok fűtése is, melynek köszönhetően télen is tarthatunk az autóinkban vizet, és nem kell félnünk, hogy befagy“ ‒ magyarázta. Az új állomáshelyen a közösségi helyiségnek köszönhetően klubtevékenységre is lehetőség nyílik. „Legalább 20-an vagyunk, akik rendszeresen találkozgatunk, ezért a nagyobb helyiségek nagyon megkönnyítik a munkánkat“ ‒ tette hozzá.

A szertárt a tűzoltóknak hivatalosan a Palóc Napok és Városnapok során adták át. Ez alkalomból megemlékeztek a füleki önkéntes tűzoltóság létrejöttének 125. évfordulójáról is. A hivatalos rész után a tűzoltók bemutatót tartottak, melynek témája mindenekelőtt a háztartásokban keletkezett tüzek oltása volt. Sor került a technika bemutatására is, és nem hiányzott a habparty sem. A rendezvényt a városon áthaladó tűzoltóautók díszmenete zárta.

A Füleki Önkéntes Tűzoltó Testület 1894-ben alakult meg. Első vezetőik közé Stephani Ervin, Szlovák István és Hulita Vilmos tartoztak. Az első tűzoltógyakorlatot Hricsovszky András, a salgótarjáni önkéntes tűzoltók parancsnokhelyettese vezette ingyenesen. Meghonosította Füleken az „Együtt egymásért“ jeligét. A kezdetekben csak egy kis fecskendő volt a felszerelésük, 1907-ben vásároltak egy újat, modernebbet. 1912-től új szertáruk és őrházuk volt a városházán (mai városi hivatal). Később többször is átköltöztek, az új szertár a negyedik székhelyük. A jelenlegi tűzoltó egyesület 2014-től működik, 22 állandó tagja van, akik közül 13-an vannak a bevetési egységbe sorolva. Öt év alatt 100 bevetésen vettek részt.

Mikuš Kovácsová Klaudia
a város szóvivője