• Füleki vár állami műemlék <i>(Fotó: Schnelczer Zoltán)</i>
  • Vigadó <i>(Fotó: Illés Gábor)</i>
  • Berchtold-kastély <i>(Fotó: Schnelczer Zoltán)</i>
  • Városi Park <i>(Fotó: Schnelczer Zoltán)</i>
  • A Szűz Mária mennybemenetelének tiszteletére szentelt templom és ferences kolostor <i>(Fotó: Schnelczer Zoltán)</i>
  • Nógrádi Turisztikai Információs Központ <i>(Fotó: Fülek Város)</i>
  • Városháza <i>(Fotó: Városi archívum)</i>

Elérhetőségek

Füleki Városi Hivatal
Radničná 25, 986 01 Fülek
Tel., fax: +421-(0)47-4381001
Email: mesto@filakovo.sk

Ügyfélfogadás

Hétfő - Csütörtök:
7.30 - 11.30 / 12.30 - 16.00
Péntek: 7.30 - 11.30

Fülek (Fiľakovo) és környékének rövid általános jellemzése

Fülek város a Cseres-hegységben (Cerová vrchovina), a Füleki-medencében (Fiľakovská brázda) fekszik. A Cseres-hegység legmagasabb pontja a Karancs (Karanč, 725 m), melyen keresztül 12 km-re Fülektől vezet a szlovák-magyar államhatár. A település határában a legalacsonyabb tengerszint feletti magasságú terület 185 m, a legmagasabb pedig 350 m. A Cseres-hegységen keresztül húzódik az Ipoly (Ipeľ) és a Tisza (Tisa) vízválasztója a Medves-magasa (Medvedia výšina, 659 m), a Pogányvár (Pohanský hrad, 578m), a Nagy Bucsony (Veľký Bučeň, 514 m) vonalon. Délről észak felé folyik a Béna-patak (Belina), amely az Ipoly vízgyűjtő területéhez tartozik. Az érintett területen az évi átlag csapadékmennyiség 600 mm körüli. Az évi középhőmérséklet 8,4-9 ºC, januárban -3,8 ºC és -4 ºC, júliusban 20-21 ºC körüli. Geológiai szempontból a területet harmadidőszaki homokkövek és vulkános kőzetek alkotják. A talajok közül legelterjedtebbek a barna erdőtalajok, kisebb mértékben váztalajok, pszeudoglejtalajok. A patakok mentén pedig öntéstalajok is előfordulnak. A Cseres-hegység domborzata fordított, vagyis az eróziós folyamatban az egykori völgyekből hegygerincek lettek, a hegygerincek pedig völgyekké váltak. A térség domborzatának jellemzője a nagy változatosság.

A Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet (CHKO Cerová vrchovina) 16 771 hektáron a hasonló nevű hegység központi területét foglalja el. A tájvédelmi körzet 4 km-re délkeletre található legközelebb Fülekhez. A védett terület különálló részét képezi a város belterületén emelkedő várhegy. Fülek határában nem találhatók 5. és 4. védelmi fokozatú, fokozottan védett területek. A városhoz legközelebb eső fokozottan védett területek a következők: Bénai-sziklák Természeti Emlék (PP Belinské skaly -Béna/Belina), Csákányházi-szelvények Természeti Emlék (PP Čakanovský profil -Csákányháza/Čakanovce), Kercseg-tető Természeti Rezervátum (PR Kerčík -Sávoly/Šávoľ), Pogányvár Nemzeti Természeti Rezervátum (NPR Pohanský hrad -Sőreg/Šurice, Óbást/Stará Bašta), Somoskő Nemzeti Természeti Rezervátum (NPR Šomoška -Sátorosbánya/Šiatorská Bukovinka), Bagolyvár Természeti Emlék (Sőreg/Šurice). A Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet 2008 februárjában a NATURA 2000 hálózat részévé vált, mint különleges madárvédelmi terület. A térség természettudományi és természetvédelmi szempontból legértékesebb élőhelyei pedig megközelítőleg három és fél ezer ha területen a NATURA 2000 hálózat másik részét, a különleges természetmegőrzési területet adják.

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink használatával ön beleegyezik a cookie-k használatába.
További információ (szlovák nyelven) Rendben