• Füleki vár állami műemlék <i>(Fotó: Schnelczer Zoltán)</i>
  • Vigadó <i>(Fotó: Illés Gábor)</i>
  • Berchtold-kastély <i>(Fotó: Schnelczer Zoltán)</i>
  • Városi Park <i>(Fotó: Schnelczer Zoltán)</i>
  • A Szűz Mária mennybemenetelének tiszteletére szentelt templom és ferences kolostor <i>(Fotó: Schnelczer Zoltán)</i>
  • Nógrádi Turisztikai Információs Központ <i>(Fotó: Fülek Város)</i>
  • Városháza <i>(Fotó: Városi archívum)</i>

Elérhetőségek

Füleki Városi Hivatal
Radničná 25, 986 01 Fülek
Tel., fax: +421-(0)47-4381001
Email: mesto@filakovo.sk

Ügyfélfogadás

Hétfő - Csütörtök:
7.30 - 11.30 / 12.30 - 16.00
Péntek: 7.30 - 11.30

Táncszínház, kamara előadás, meseszínház, zenés játék, gólyalábas és utcaszínház, dokumentumszínház, vígjáték és dramatizált játék egyaránt várja az V. Nemzetközi Színházi Fesztivál előadásainak látogatóit Füleken.

A fesztivált szervező Füleki Városi Művelődési Központ az idén a színház szerelmeseinek összesen 23 előadással készült. A januártól novemberig tartó időszakban 10 felnőtt előadást és 13 gyermek- illetve ifjúsági darabot kínálnak a szervezők, ezekből 8-at délelőtti előadásként a helyi iskolák tanulói számára.

A színházi fesztivál szabadtéri előadásira a tavaszi és nyári hónapokban került sor, a színházi körülményeket igénylő darabok pedig ősszel kerülnek bemutatásra, és ebben az időszakban zajlanak a diákelőadások is. Ezek egyik érdekes darabja lesz a Szlovák Nemzeti Színház művészei - köztük az ismert fiatal színművésznő, Bárdos Judit - által előadott Natálka című dokumentumszínház, melyet szeptember 8-án, 11:00 órától mutatnak be a Füleki Városi Művelődési Központban a helyi gimnázium diákjai számára. Másnap, szeptember 9-én, 18:00 órától a felnőtt közönséget várják a szervezők a VMK-ba a Komáromi Jókai Színház Függöny fel! című vígjátékára, melyben olyan művészeket láthatnak, mint Mokos Attila, Bandor Éva vagy Fabó Tibor. Szeptember 20-án, ugyancsak 18:00 órától mutatja be a felnőtt közönségnek az Apropó Kisszínpad A nagy füzet című dramatizált játékát, mellyel az idei Jókai Napokon elnyerte a diákszínjátszók egyik nívódíját. A hónap folyamán még sor kerül néhány diákelőadásra: a Zsibongó Kisszínpad: Bajusz és a MeseFigurák: Tele-tarsoly című előadásai a kisebb, a fentebb említett Apropó Kisszínpad pedig a nagyobb diákoknak játszik majd szeptember 20 - 21-én a VMK-ban.

Az egész évben zajló előadások nagy része magyar vagy szlovák nyelvű, de a repertoárba bekerült egy-egy angol és cseh nyelvű előadás, illetve táncszínházi produkció is. A fesztivál programjában helyet kapott négy füleki amatőr színjátszó csoport: a felnőtt darabokat játszó Zsákszínház (Füleki Városi Művelődési Központ, Zsákszínház PT), a középiskolás diákokat tömörítő Apropó Kisszínpad (Füleki Gimnázium, Csemadok Füleki Asz.), a felső tagozatos korosztályból verbuválódott Zsibongó Kisszínpad (Füleki Gimnázium, Csemadok Füleki Asz.), valamint a legkisebbeknek játszó MeseFigurák színjátszó csoport (Füleki Városi Művelődési Központ, Csemadok Füleki Asz.). Rendszeresen szerepel a színházi fesztivál műsorán a losonci Kármán József Színház, de nem maradnak ki a legismertebb szlovákiai magyar színházak sem: a Komáromi Jókai Színház, a kassai Thália Színház és a hetényi Csavar Színház, valamint a pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház. Visszatérő vendég a besztercebányai gólyalábas színház, a Divadlo na Vysokej Nohe, valamint az eperjesi Divadlo Portál és a turócszentmártoni Divadelné centrum. Először szerepel viszont a fesztivál műsorán a nyitrai Andrej Bagar Színház és a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház. A magyarországi fellépők közül a salgótarjáni Kerek Perec szerepel a programban, csakúgy, mint a budapesti Mesekocsi Színház, illetve a Budapesti Utcaszínház Commedia dell `arte.

A szeptembertől novemberig tartó előadásokra elővételes jegyek on-line is megvásárolhatók a művelődési központ honlapján (www.kultura.filakovo.sk). A VMK-ban kedvezményes (diák- és nyugdíjas-) belépőjegyek is válthatók az egyes előadásokra.
Az ötödik évfolyamába lépett Nemzetközi Színházi Fesztivál megszervezésében a Füleki Városi Művelődési Központ partnerei a losonci Nógrádi Közművelődési Központ és a Csemadok Füleki Alapszervezete voltak. A rendezvény a Szlovák Kormányhivatal Kisebbségi Kultúrák 2017 programjának, valamint a Szlovák Kulturális Minisztériumnak a támogatásával valósul meg.