• Füleki vár állami műemlék <i>(Fotó: Schnelczer Zoltán)</i>
  • Vigadó <i>(Fotó: Illés Gábor)</i>
  • Berchtold-kastély <i>(Fotó: Schnelczer Zoltán)</i>
  • Városi Park <i>(Fotó: Schnelczer Zoltán)</i>
  • A Szűz Mária mennybemenetelének tiszteletére szentelt templom és ferences kolostor <i>(Fotó: Schnelczer Zoltán)</i>
  • Nógrádi Turisztikai Információs Központ <i>(Fotó: Fülek Város)</i>
  • Városháza <i>(Fotó: Városi archívum)</i>

Elérhetőségek

Füleki Városi Hivatal
Radničná 25, 986 01 Fülek
Tel., fax: +421-(0)47-4381001
Email: mesto@filakovo.sk

Ügyfélfogadás

Hétfő - Csütörtök:
7.30 - 11.30 / 12.30 - 16.00
Péntek: 7.30 - 11.30

Több mint 20 rendezvénnyel, csaknem 50 programmal várják az érdeklődőket Fülekre a XXVII. Palóc Napokra és Városnapokra. Az önkormányzat és a Füleki Városi Művelődési Központ - több partnerrel karöltve - immár XXVII. alkalommal rendezi meg augusztus 11. és 13. között a nagy népszerűségnek örvendő Palóc Napokat és Füleki Városnapokat.

A rendezők már tavaly is több helyszínt kapcsoltak be a programokba, s idén is azon igyekeztek, hogy még élőbbé tegyék a várost erre a három napra.

A fesztivál péntek délután, augusztus 11-én kezdődik a Szabadság téren, roma tehetségek Ismerjetek meg minket! című, táncos-zenés műsorával, melyet kiállításmegnyitó előz meg Roma mesék címmel a VMK Bábtermében. Az rendezvénysorozat első napja az Áttört bútorok a Palócföld szlovákiai részén című kiállítás megnyitójával folytatódik egy másik helyszínen, a Városi Honismereti Múzeumban, majd a Szabadság téren sor kerül a háromnapos rendezvény hivatalos megnyitójára, ahová a múzeumból zenés kísérettel csalogatják majd a nézőket. A péntek délutáni rendezvények egyik kicsúcsosodása az a multikulturális program, melynek keretében a helyi csoportokon kívül az Olinyolotl Mexikói Néptáncegyüttes ad majd egyórás műsort a Szabadság téren. Ezen a helyszínen az eperjesi Edith zenekar lép még színpadra, akik ismert slágerek feldogozásait adják elő smooth jazz, blues ill. jazzrock stílusban. Az első nap kísérőprogramjaként a szervezők táncházba invitálják az érdeklődőket a Dobroda zenekarral. A pénteki napot a Maduar zenekar koncertje zárja a Várudvarban, mely olyan régi slágereket idéz majd fel, mint a Ramaya, a La chita vagy a Hafanana.

A Városnapokat kísérő Füleki Vásár helyszíne a városi park lesz, ahol a szombati rendezvények is zajlanak. A Családi délelőttre már a reggeli piacon utcaszínház és zsonglőrök próbálják elcsábítani az érdeklődőket a piactéren, majd a parkban folytatódnak a további programok: lesz utca- és meseszínház, verklis, hintóztatás, kézzel hajtott körhinta, buborék show, játszópark, arcfestés légvár és egyéb attrakciók. Hagyományosan sor kerül a Városi Képviselő-testület ünnepi ülésére, melynek keretében átadják a városdíjakat is. Fülek Város Díját az idén Flachbart Ladislav, az FTC Tekeszakosztályának vezetője, valamint a Kis Rakonca és a Rakonca néptánccsoportok vehetik át. A városi díjak mellett átadják a polgármesteri elismeréseket is. Polgármesteri Díjban részesül Ján Benčík, extrémizmus ellenes polgári aktivista és blogger, Varga Attila, a Füleki Szakközépiskola igazgatója, Nagy Zoltán, önkéntes tűzoltó, cserkész és történelmi hagyományőrző, valamint a Zsibongó Kisszínpad. Délután zenével telik meg a park és környéke – a Rimaszombati Tánczenekar fúvósai már a gimnázium előtt rázendítenek. Utánuk a helyi zenekarok mutatkoznak be a városi parkban, az átállások között pedig gólyalábas színház szórakoztatja a közönséget. A sportrajongók a helyi és magyarországi öregfiúk barátságos mérkőzését tekinthetik meg az FTC-stadionban, a borok kedvelői pedig ellátogathatnak a Pincesorra, a Nyitott pincék című kísérőrendezvényre. Szombat délután a Matica slovenská Háza is várja az érdeklődőket – haluskafőző-verseny, kiállítás és folklórműsor szerepelnek a kínálatban. Az esti nagykoncert vendége Radics Gigi lesz, aki zenekarával együtt előreláthatólag fergetes élőzenei koncertet ad majd a Várudvarban.

Vasárnap délelőtt nem marad el a szlovák és magyar nyelvű szentmisékhez kapcsolódó, immár hagyományos ünnepi körmenet. Délután a VMK-ban sor kerül annak a fotókiállításnak a megnyitójára, melyhez kötődően a helyiek már az ünnepségsorozat hetén találkozhatnak a város utcáin egy-egy, Füleket ábrázoló fénykép nagyított másával. Az „Így volt... - Az egykori Fülek“ címet viselő kiállítás Schnelczer Zoltán gyűjteményéből állt össze, és azért is izgalmas, mert a város egy-egy meghatározó részét vagy éppenséggel félreeső szegletét tárja elénk – a régmúlt időkből. A humor szerelmesei ezután az Irigy Hónaljmirigy zenés-szórakoztató műsorát tekinthetik meg a VMK színháztermében. A futballrajongóknak szintén jut program vasárnapra is – ezúttal a III. liga bajnoki mérkőzésén szurkolhatnak a hazai csapatnak. A vasárnapot, s egyben a három napos ünnepséget a nagy érdeklődéssel várt Apostol zenekar élőzenei koncertje zárja.

A városi intézmények (Városi Művelődési Központ, Füleki Vármúzeum, Közösségi Központ) által szervezett csaknem valamennyi program ingyenes. Az önkormányzat a négy fizetős programból kettő esetében - a tavalyi kezdeményezést folytatva - ingyenjegyet is biztosít azoknak a füleki lakosoknak, akik teljesítik adózási kötelezettségüket a várossal szemben. Azok a családok, akik nem szerepelnek a városnak tartozók listáján, egy szabadon választott jegyet vehetnek át a pénteki vagy a vasárnapi esti koncertre.

A rendezvényt a Besztercebányai Megyei Önkormányzat, valamint a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala (Kisebbségi Kultúrák 2017 Program) támogatta.

koncert