• Füleki vár állami műemlék <i>(Fotó: Schnelczer Zoltán)</i>
  • Vigadó <i>(Fotó: Illés Gábor)</i>
  • Berchtold-kastély <i>(Fotó: Schnelczer Zoltán)</i>
  • Városi Park <i>(Fotó: Schnelczer Zoltán)</i>
  • A Szűz Mária mennybemenetelének tiszteletére szentelt templom és ferences kolostor <i>(Fotó: Schnelczer Zoltán)</i>
  • Nógrádi Turisztikai Információs Központ <i>(Fotó: Fülek Város)</i>
  • Városháza <i>(Fotó: Városi archívum)</i>

Elérhetőségek

Füleki Városi Hivatal
Radničná 25, 986 01 Fülek
Tel., fax: +421-(0)47-4381001
Email: mesto@filakovo.sk

Ügyfélfogadás

Hétfő - Csütörtök:
7.30 - 11.30 / 12.30 - 16.00
Péntek: 7.30 - 11.30

Grecsó Krisztián és Nyáry Krisztián is ellátogat(ott) februárban Fülekre a Városi Művelődési Központ LiteraTúra programjának keretében.

Az Írjál és szeressél című kötet „a magyar kultúrtörténet legszebb, legérdekesebb vagy éppen legfelháborítóbb szerelmes leveleit tartalmazza keletkezésük történetével kiegészítve“ - olvasható a könyv ajánlójában. A borítékolhatóan sikerkönyvvé váló kiadvány szerzőjével, Nyáry Krisztiánnal február 22-én találkozhat az olvasóközönség Füleken, az Európa bárban 17:30 órától. Maga a szerző is felolvas a kötetből, melyben megtalálható „félénk udvarlólevél, pimasz széptevés, szemérmes viszontválasz, írásos erotika, hideg elutasítás, csalódott szakítás, könnyes búcsúlevél: minden, ami a szerelmes levél műfajába belefért 1526 és 1976 között“. Ráadásul mindez olyan személyiségek tollából, mint Csokonai, Móricz, Ady vagy akár Kossuth illetve Latinovits. A 125 szerelmes levelet és történetet tartalmazó kötetről, szerelemről, könyvekről, irodalomról Prékop Mária faggatja majd a szerzőt.

A VMK a fiatalokra is gondolt, így a diákok és tanárok által is kedvelt Így szerettek ők és más sikerkönyvek szerzője, Nyáry Krisztián ugyanaznap délelőtt rendhagyó irodalomórát tart a gimnázium alacsonyabb évfolyamának diákjai, illetve a II. Koháry István Alapiskola 8-9. osztályos tanulói számára. A tizenéveseknek egy héttel a Valentin-nap után is aktuális lehet a téma - a szerelem -, melyet legújabb kötetének kapcsán közösen az íróval és a beszélgetést vezető Prékop Máriával feszegetnek majd.

A gimnázium 3-4. évfolyamos diákjai sem maradtak rendhagyó irodalomóra nélkül, velük február 15-én találkozott Grecsó Krisztián, József Attila-díjas költő, író. A sokoldalú szerző zenés és összművészeti produkciókban is részt vesz, jelentősek színpadi munkái is - köztük a népszerű musical, A Pál utcai fúk, melynek ő a szövegkönyvírója. Ezúttal rendhagyó irodalomórát tartott a gimiseknek, akikkel őszintén beszélgetett saját szárnypróbálgatásairól, sikeres íróvá válása előtti kudarcairól. Előkerültek a titokzatos családi történetek, „a mában élő múlt szövevényes és felkavaró anekdotái”, s azt is elárulta a fiataloknak, hogyan találhatják meg önmagukat az irodalomban.

A Füleki Városi Művelődési Központ több éve futó LiteraTúra programja az olvasást szeretné népszerűsíteni olyan rendezvényekkel, melyeken az olvasók személyesen is találkozhatnak kedvenc szerzőjükkel, akiknek irodalmi munkásságán kívül megismerhetik más művészeti ágakhoz fűződő viszonyát, társadalmi és közéleti témákról alkotott véleményét is. Az egész éves rendezvények változatos kulturális élményeket kínálnak a beszélgetésektől és könyvbemutatóktól a szerzői felolvasásokon át a zenével vagy vizuális hatásokkal gazdagított irodalmi estekig, a fiatalok pedig műhelymunkák során sajátíthatják el a kreatív írás alapjait. A LiteraTúra eddigi vendégei olyan ismert művészek voltak, mint Szabó T. Anna, Erdős Virág, Kollár-Klemencz László, Lackfi János, Laboda Róbert, Dragomán György, Nagy Csilla, Ilma Rakusa, Mizser Attila, N. Tóth Anikó, Nagy Hajnal Csilla, Németh Zoltán, Kerekes Vica, a KocsmaBeat, Szabó Balázs Bandája és sokan mások.

A LiteraTúra programjai a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával valósulnak meg.

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink használatával ön beleegyezik a cookie-k használatába.
További információ (szlovák nyelven) Rendben